Hjortfärsbiffar med västerbottensmos och löksås
Saftiga färsbiffar på hjortfärs eller viltfärs tillsammans med ett fluffigt potatismos smaksatt med västerbottensost. Serveras med löksås, ugnsrostade morötter och gröna bönor.
1h
4 port
Ingredienser
Biffar
Västerbottensostmos
-
900g mjölig potatis
-
75g smör
-
150g riven parmesan / västerbottensost
-
2 dl mjölk
-
Salt
-
Peppar
Löksås
-
2-3 gula lökar
-
Smör
-
3 msk kalvfond
-
2 msk vetemjöl
-
5 dl vatten
Tillbehör
- Morötter
- Gröna bönor
Gör så här
- Blanda ströbröd, grädde, ägg, salt, peppar och dijon i en bunke. Låt stå och svälla i ca 5 minuter innan du tillsätter hjortfärsen. Rör ordentligt så att färsen fördelas i ströbrödsblandningen.
- Forma 8 lika stora bollar av smeten.
- Hetta upp en stekpanna till medelhög värme med en klick smör i. Stek biffarna tills de fått fin yta på båda sidor, lägg i en ugnsfast form och låt gå klart i ugnen, på 125 grader, under tiden som du gör tillbehören.
- Skala och skiva löken.
- Hetta upp en liten skvätt olja i en stekpanna och stek löken på låg temp tills den är mjuk och glansig. Detta kan ta uppemot 15 minuter så det går bra att göra det parallellt med att du steker biffarna.
- Rör ihop kalvfond, vatten och vetemjö och tillsätt till löken. Låt puttra upp så att såsen tjocknar och servera.
- Skala och koka potatisen tills den är klar. Häll av vattnet och låt ånga ett par minuter.
- Hetta upp smör och mjölk i en kastrull.
- Riv osten på den fina sidan av rivjärnet.
- Vispa potatisen med elvisp och när det börjar bli klumpfritt tillsätter du lite av smör-mjölken och fortsätter vispa. Tillsätt mer vätska tills du har en koncistens du gillar, men var försiktig så att du inte vispar för mycket - då kan moset bli lite segt.
- Rör ner osten och servera direkt.


