60 min
4 port

Ingredienser

  • 550 g viltfärs
  • 200 g kastanjechampinjoner
  • 400 g lasagneplattor
  • 1 burk krossade tomater (ca 400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl béchamelsås
  • 2 dl rött vin
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • salt och peppar efter smak
  • en skvätt rapsolja till stekning

Bechamelsås

  • 50 g smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 2 dl riven lagrad ost (typ prästost) + lite extra ost till toppen av lasagnen

Tillbehör

  • Rårivna morätter

Vinförslag

Ett glas solmogen Sangiovese, gärna en Chianti Classico.

Viltlasagne med svamp och timjan

Det här receptet passar att laga med:
Viltfärs

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 °C. Skär champinjonerna i skivor, stek sedan i en torr panna tills allt vatten avdunstat från svampen, gå då i med en klick smör. Stek svampen med finhackad vitlök och några kvistar timjan, när svampen är klar ta upp den ur pannan och lägg åt sidan.

  2. Skala och hacka löken, fräs sedan i en skvätt rapsolja tills löken mjuknar.

  3. Tillsätt färsen och bryn den. Rör ner tomatpuré, tillsätt vinet och låt koka ihop tills vinet reducerat. Häll därefter i krossade tomater, salt och peppar och låt koka ihop ca 20 min. Under tiden kan du göra klart din béchamelsås.

Béchamelsås

  1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och vispa ihop till en slät redning. Tillsätt sedan mjölken, lite i taget, under ständig vispning. Låt sjuda ca 5 minuter tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt och vitpeppar. Rör ner osten på slutet så såsen tjocknar ordentligt.

Nu är det dags att bygga din lasagne:

  1. Varva pastaplattor med färs, champinjoner och béchamel, upprepa två gånger. Avsluta med ett lager béchamel, champinjoner och ett tunt lager riven prästost.
  2. Grädda lasagnen mitt i ugnen ca 30-40 min tills osten blir gyllene på toppen. Låt gärna lasagnen få sätta sig lite efter att du tagit ut den ur ugnen. Toppa gärna lasagnen med lite färsk timjan när den gräddat färdigt. Servera med en grön sallad och rårivna morötter.

Fler recept med Viltfärs

  • Blandfärspaj med kantareller
    4 port
    Blandfärs| nötfärs| viltfärs
  • Viltfärsbullar
    4–5 port
    Viltfärs
  • Världens köttbullar
    10-12 port
    Nötfärs| lammfärs| fläskfärs| viltfärs
  • Viltköttbullar
    Ca 75 st små
    Viltfärs

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA