
Italienska köttbollar
30 min
4–6 port
Ingredienser
- 2 gula lökar
- 1 vitlöksklyfta
- ca 800 ml krossade tomater
- 1 tsk balsamvinäger
- 0,5 dl färsk basilika (eller 0,5 tsk torkad)
- 0,5 dl färsk persilja (eller 0,5 tsk torkad)
- Salt och peppar
- Olivolja
Köttbollar
- ca 500g nötfärs (går lika bra med blandfärs)
- 2 ägg
- 1 msk potatismjöl
- 2 dl riven parmesan
- 1 dl färsk basilika
- 2 vitlöksklyftor
Gör så här
- Skala lök och vitlök. Finhacka lök, basilika och persilja till såsen.
- Hetta upp olivolja i en gryta eller stor stekpanna och fräs löken med en pressad vitlöksklyfta. Tillsätt övriga ingredienser till tomatsåsen och låt puttra medan du gör köttbollarna. Glöm inte röra om då och då så att såsen inte bränner i botten.
- Finhacka basilika och blanda med nötfärs, ägg, parmesanost. Pressa ned vitlök i smeten och blanda ordentligt.
- Rulla köttbollarna med blöta händer eller använd sprits.
- Lägg köttbollarna i tomatsåsen och låt puttra 10 min. Skär lite i en av köttbollarna, om de fortfarande är rosa inuti låter du dem puttra lite till.
- Om du vill – vänd ner en liten påse bladspenat i såsen.
- Servera med riven parmesan och pasta.