Oxfilé med pomme duchesse
18 h
4–6 port
Ingredienser
- 550–600 g oxfilé
Marinad 1
- 2 msk japansk soja
- 2 msk rapsolja
- 1 msk hoisinsås
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk salt
Marinad 2
- 2 dl rapsolja
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- 1 dl finhackad persilja
- 0,5 dl kapris
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar, nymald
Pomme duchesse
- 800 g mjölig potatis
- 2 äggulor
- 75 g smör
- 1 tsk salt
- 1 dl parmesan
- Extra parmesan till gratinering
Honungsglaserade morötter
- 1 kg mindre morötter
- 0,6 dl honung
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 2 msk smält smör
- 1 msk olivolja
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk mald ingefära
- 0,5 tsk salt
- 0,25 tsk svartpeppar
Servering
- Snygga salladsblad, typ hjärtsallat
- Rödvinssås
Gör så här
Oxfilé (börja dagen innan)
- Putsa oxfilén. Blanda marinaden direkt i en påse och tillsätt köttet. Förslut påsen tätt med en påsklämma och massera ordentligt. Låt ligga i kylen minst 3 timmar.
- Sätt ugnen på 175°.
- Hetta upp en skvätt rapsolja och ca 1 msk smör i en stekpanna. Bryn köttet runt om ordentligt och lägg i en ugnsfast form. Tillaga köttet i ugnen tills det har en innertemperatur på 50–53°.
- Låt köttet vila minst 5 minuter innan du skivar upp det i ca 0,5 cm tjocka skivor.
- Blanda marinad nr 2 i en plastpåse eller matlåda med lock. Lägg ner köttet i marinaden och låt stå i kylen över natten eller minst 2 timmar.
Pomme duchesse
- Skala och koka potatisen i saltat vatten.
- Låt potatisen svalna något innan du pressar den med en potatispress. Blanda väl med äggulor, smör och parmesan.
- Förflytta potatisen till en spritspåse, gärna med tyll för finare resultat.
- Låt ligga i kylen över natten.
Honungsglaserade morötter
- Ansa morötterna. Ser de fina ut behöver du inte skala dem. Skär bort toppen och skär dem i lagom stora bitar. Blanda med marinaden och låt dem ligga i en påse över natten.
Dagen för middagen
- Fördela morötterna över en plåt. Baka i ugnen i ugnen på 225° i 30 minuter.
- Spritsa potatismoset till köttbullestora klickar. Toppa med mer parmesan. Gratinera i ugnen på 250° i 5–10 minuter eller tills de ser fina ut.
- Fördela morötterna på ett serveringsfat tillsammans med salladsbladen. Toppa med oxfilé och skeda ca 1 dl av marinaden över fatet.
- Servera med varm rödvinssås och pomme duchesse.


