Oxfilé med brynt smörsky
Svensk oxfilé med rotsaksvariation, svartkål, lingonkompott & brynt smörsky. En helgmiddag med höstiga smaker. Går finfint byta ut oxfilén till exempelvis hjortytterfilé eller ryggbiff.
Ingredienser
- 600 g svensk oxfilé
- Smör och rapsolja till stekning
- Salt, svartpeppar
- Färsk timjan
Rotsellerikräm
- 400 g rotselleri
- 50 g smör
- 1 dl grädde
- Salt, vitpeppar
Rostade rotsaker
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 2 små gulbetor
- Olivolja
- Timjan
- Flingsalt
Picklad polkabeta
- 1 polkabeta
- 1 dl ättika (12%)
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 5 vitpepparkorn
Lingonkompott
- 2 dl lingon (färska eller frysta)
- 1 msk honung
- 1 msk socker
- 1 stjärnanis
- Några hela lingon (frysta eller färska till dekoration)
Brynt smörsky
- 100 g smör
- 2 dl kalvfond eller mörk oxfond (reducerad)
- 1 dl rödvin
- ½ tsk äppelcidervinäger
- 1 kvist timjan
Grönt element
- 6–8 blad svartkål eller grönkål
- Smör till stekning
- Lite flingsalt
Krisp
- 1 palsternacka (hyvlad och friterad)
- Neutral olja till fritering
Gör så här
Picklad polkabeta:
-
Koka upp ättika, socker, vatten och pepparkorn. Låt svalna lite. Hyvla betan tunt och lägg i lagen minst 1 timme.
Lingonkompott:
-
Koka lingon med honung, socker och stjärnanis tills lätt syltig. Ta bort stjärnanisen. Spara några lingon hela (gärna frysta) för dekoration.
Rotsellerikräm:
-
Skala, tärna och koka sellerin mjuk i smör och grädde. Mixa till silkeslen kräm. Smaka av.
Rostade rotsaker:
-
Skär morot, palsternacka och gulbeta i klyftor. Rosta med olivolja, timjan och flingsalt i 200 °C ca 25 min.
Svartkål:
-
Stek hastigt i smör tills bladen blir lätt krispiga men fortfarande gröna. Salta lätt.
Kött:
-
Krydda oxfilén. Bryn i smör/olja med timjan. Tillaga i ugn till 56 °C innertemp. Vila minst 8–10 min. Skär i skivor eller dela på mitten.
Brynt smörsky:
-
Bryn smöret tills gyllenötigt. Deglacera med rödvin, reducera till hälften. Tillsätt fond, reducera något mer. Smaka upp med vinäger och timjan. Sila.
Krispig palsternacka:
-
Hyvla tunna strimlor, fritera i 160 °C olja tills gyllene. Låt rinna av, salta.


