Oxfilé med brynt smörsky

Svensk oxfilé med rotsaksvariation, svartkål, lingonkompott & brynt smörsky.  En helgmiddag med höstiga smaker. Går finfint byta ut oxfilén till exempelvis hjortytterfilé eller ryggbiff.

1,5h
4 port

Ingredienser

  • 600 g svensk oxfilé
  • Smör och rapsolja till stekning
  • Salt, svartpeppar
  • Färsk timjan

 

Rotsellerikräm

  • 400 g rotselleri
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • Salt, vitpeppar

 

Rostade rotsaker

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 små gulbetor
  • Olivolja
  • Timjan
  • Flingsalt

 

Picklad polkabeta

  • 1 polkabeta
  • 1 dl ättika (12%)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 5 vitpepparkorn

 

Lingonkompott

  • 2 dl lingon (färska eller frysta)
  • 1 msk honung
  • 1 msk socker
  • 1 stjärnanis
  • Några hela lingon (frysta eller färska till dekoration)

 

Brynt smörsky

  • 100 g smör
  • 2 dl kalvfond eller mörk oxfond (reducerad)
  • 1 dl rödvin
  • ½ tsk äppelcidervinäger
  • 1 kvist timjan

 

Grönt element

  • 6–8 blad svartkål eller grönkål
  • Smör till stekning
  • Lite flingsalt

 

Krisp

  • 1 palsternacka (hyvlad och friterad)
  • Neutral olja till fritering

 

Gör så här

Picklad polkabeta:

  • Koka upp ättika, socker, vatten och pepparkorn. Låt svalna lite. Hyvla betan tunt och lägg i lagen minst 1 timme.

 


Lingonkompott:

  • Koka lingon med honung, socker och stjärnanis tills lätt syltig. Ta bort stjärnanisen. Spara några lingon hela (gärna frysta) för dekoration.

 

Rotsellerikräm: 

  • Skala, tärna och koka sellerin mjuk i smör och grädde. Mixa till silkeslen kräm. Smaka av.

 

Rostade rotsaker:

  • Skär morot, palsternacka och gulbeta i klyftor. Rosta med olivolja, timjan och flingsalt i 200 °C ca 25 min.

 

Svartkål:

  • Stek hastigt i smör tills bladen blir lätt krispiga men fortfarande gröna. Salta lätt.

 

Kött:

  • Krydda oxfilén. Bryn i smör/olja med timjan. Tillaga i ugn till 56 °C innertemp. Vila minst 8–10 min. Skär i skivor eller dela på mitten.

 

Brynt smörsky:

  • Bryn smöret tills gyllenötigt. Deglacera med rödvin, reducera till hälften. Tillsätt fond, reducera något mer. Smaka upp med vinäger och timjan. Sila.

 

Krispig palsternacka:

  • Hyvla tunna strimlor, fritera i 160 °C olja tills gyllene. Låt rinna av, salta.

Fler recept med oxfilé

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!