Surf and turf med oxfilé och hummer

En festlig surf ´n turf med svenskt oxfilé och hummer, serverad med krämig potatisgratäng och en fyllig rödvinssås. En lyxig helgrätt som passar perfekt till nyår eller när du vill bjuda på något riktigt minnesvärt.

1h 45 min
4 port

Ingredienser

  • Cirka 500 g oxfilé Gårdssällskapet
  • 4 eller 2 humrar, en halv per person funkar toppen (frysta) 
  • 1 paket padronespaprika
  • Flingsalt
  • Citron
  • Smör, smält
  • Vitlöksklyftor, krossade 


Potatisgratäng

  • 1 kg potatis, hyvlad

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 dl mjölk

  • Salt och peppar

  • Muskotnöt 

  • 2 vitlöksklyftor, pressade


Sås

  • 3 dl rött vin

  • ½ dl vatten

  • 4 msk kalvfond

  • 2 lagerblad

  • 1 tsk brunt farinsocker

  • 1 krm vitpeppar

  • 2 schalottenlökar, finhackade

  • Smör

  • 1 tsk maizena+2 msk rött vin till redning

Gör så här

  • Tina humrarna, helst några dagar innan i kylskåp  
  • Ta fram köttet i god tid så att det blir rumstempererat, och börja med såsen-
  • Koka upp vin, vatten, kalvfond, lagerblad, farinsocker och vitpeppar
  • Låt koka 3-5 minuter
  • Ta såsen från värmen och låt kryddorna stå och dra cirka 15-20 minuter
  • Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smör
  • Sila såsen över löken
  • Red med maizenamjöl blandat med rödvin
  • Koka upp igen och låt den stå på låg värme tills servering
  • Smaka av emellanåt 
  • Sila eventuellt bort löken, men kan vara väldigt gott att ha i
  • Sätt ugnen på 125 grader
  • Skär bort eventuella senor på köttet
  • Salta och peppra runtom 
  • Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja så att den blir riktigt varm
  • Bryn köttet runtom, lägg i krossade vitlöksklyftor och ös köttet med smöret
  • Lägg köttet i en ugnsform och häll smöret och vitlöken över
  • Sätt in en termometer och låt det gå till 55 grader
  • Lägg i folie och låt vila medan gratängen görs-
  • Höj ugnen till 225 grader
  • Skala och hyvla potatisen (inte för tunt) 
  • Lägg i en smörad ugnsform, salta, peppra och krydda med muskotnöt
  • Pressa på vitlöksklyftorna och blanda sedan noga 
  • Blanda ihop grädde och mjölk och häll över potatisen
  • Låt grädda cirka 30 minuter tills den fått färg 
  • Stek padrones i olivolja och flingsalt tills de fått riktigt bra färg
  • Dela eventuellt humrarna och smält smör (att hälla på hummern)
  • Servera allting till en riktig festmåltid! 

Fler recept med oxfilé

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!