
Rostas med svamprisotto
1,5 h
4 port
Rostas
- 500 g rostas
- 1 stor vitlöksklyfta, skivad
- Några kvistar rosmarin
- Smör
- Salt och peppar
Risotto
- 250 g champinjoner
- 1 påse arborioris
- 2 schalottenlökar, finhackad
- 2 dl vitt vin
- 1,5 liter hönsbuljong
- Salt och peppar
- 2 dl parmesan, finriven
- Finhackad persilja
Rödvinssås
- 3 dl rövin
- 0,5 dl vatten
- 4 msk kalvfond
- 1 lagerblad
- En skvätt honung
- Vitpepparkorn
- 2 schalottenlökar, finhackade
- Smör
- Lite köttsaft från stekpannan
Sockerärtor
- 1 påse färska sockerärtor
- En klick smör
- Salt och Peppar
Gör så här
- Ta ut köttet en timme innan tillagning
- Sätt ugnen på 125 grader
- Torka av köttet och salta och peppra runtom
- Hetta upp en stekpanna med smör i och bryn köttet
- Lägg till en skivad vitlöksklyfta och rosmarinkvistar
- Sätt in en termometer och låt köttet gå till cirka 55 grader
Rödvinssås
- Börja med såsen, stek schalottenlök i smör i en kastrull
- Häll på rödvin, kalvfond, en skvätt honung
- Tillsätt med fördel även vätskan som blev kvar från att köttet stekts
- Lägg i lagerblad och vitpepparkorn, låt koka ihop och sedan puttra på svag värme
- Smaka av lite då och då med salt och peppar
Risotto
- Gör till sist risotton (förslagsvis när köttet vilar)
- Stek svampen först i smör och lägg åt sidan
- Koka en kastrull med buljong
- Stek schalottenlök i olivolja i en kastrull utan att den tar färg
- Tillsätt riset och höj värmen, rör om så att allt blandas väl
- Häll på vinet och låt det ånga bort helt
- Tillsätt cirka 1/3 av buljongen, blanda runt hela tiden
- Låt buljongen koka in i riset och fortsätt hälla cirka 1 dl i taget
- Upprepa detta tills riset blivit mjuk och buljongen känns krämig (cirka 17-20 minuter)
- Vänd till sist ner finriven parmesan
- Toppa med finhackad persilja
Sockerärtor
- Stek sockerärtorna i rikligt med smör, salt och peppar tills de mjuknat
- Servera allt ihop till en festlig måltid