Svartkålssallad med blodapelsindressing
Frisk sallad med svartkål, sparrisbroccoli och blodapelsin i en len dressing på rapsolja och citron. Ett tillbehör med fin balans mellan syra, sötma och sälta som passar både till julbordet och vintermiddagen.
20 min
2–4 port
Ingredienser
-
400 g svartkål
-
150 g sparrisbroccoli
-
2 blodapelsiner
-
3 msk finare rapsolja
-
0,5 tsk salt
-
0,5 citron
-
Parmesan
Gör så här
- Skölj svartkålen i kallt vatten innan du börjar skala och filea blodapelsinerna. Låt svartkålen ligga på en ren kökshandduk under tiden du gör resten av salladen.
- Skölj sparrisbroccolin innan du börjar steka den på medelhög värme. Det är viktigt att den inte blir helt genomlagad då den är godast med lite tuggmotstånd kvar.
- Pressa juicen från det som blir kvar av blodapelsinen efter att du har fileat den ner i en skål. Tillsätt rapsoljan och juicen från en halv citron. Smaka av med salt, ca 0,5 tsk. Skär svartkålen i munsbitar och lägg dem i en skål. Häll dressingen över och massera kålen ett par minuter så att all kål täcks och fibrerna börjar brytas ner.
- Fördela blodapelsinfiléerna och sparrisbroccolin över kålen innan du toppar med parmesanflakes.


