1 h
10-12 port

Grundrecept 

  • 450 g nötfärs
  • 450 g fläskfärs

Proportionerna är valfria, och även typen av färs! 

  • 1 stor gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • Rapsolja
  • Valfri smaksättning; se nedan 

Bullarna blir även goda som de är! 

Förslag på kryddning per 900g färs

Juliga köttbullar med kryddpeppar och senap 

Funkar med all färs, även vilt 

  • 2 tsk kryddpeppar (mald)
  • 2 msk grovkornig julsenap
  • 1,5 msk oxfond

Citron, persilja och vitlök 

Blir bäst med fläskfärs eller nötfärs, eller en blandning 

  • Cest från ca 2 citroner
  • 1 dl finhackad persilja 
  • 2 stora vitlöksklyftor 

En pust från Mellanöstern 

Blir bäst med lammfärs eller nötfärs, eller en blandning 

  • 2 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk cayennepeppar 
  • 2 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk kanel

Asiatiska köttbullar 

Blir bäst med fläskfärs eller blandfärs

  • 2 msk riven, färsk ingefära
  • 3–4 vitlöksklyftor
  • 2 salladslökar
  • 1 msk japansk soja
  • 1,5 msk fisksås
  • 1 msk sesamolja
  • Toppa med sesamfrön och hackad koriander

Världens köttbullar

Det här receptet passar att laga med:
Nötfärs, lammfärs, fläskfärs, viltfärs

Gör så här:

  1. Finhacka en gul lök och stek mjuk i rapsolja. Låt svalna. 
  2. Sätt ugnen på 250 grader över och undervärme eller 225 grader varmluft.
  3. Blanda mjölk, vispgrädde, ägg, ströbröd, salt och peppar i en bunke med höga kanter eller mixer. Blanda med din valda smaksättning. Tillsätt löken och mixa så att det inte finns några stora bitar kvar av löken (det blir svårare att spritsa då!). 
  4. Blanda färsen med ströbrödsblandningen och sleva över i spritspåse. Stäng påsen på slutet med påsklämma. 

5. Klipp ett hål, ca 1 cm brett, i tippen på påsen. Spritsa köttbullar direkt på en bakplåtspappersklädd plåt.

6. Fyll plåten med köttbullar, det kan behövas 1–2 omgångar till, och grädda i ugnen 8–10 minuter (beroende på storlek) eller tills de fått fin färg. 

7. Om du vill få en jämnare färg på dem kan du korta ner tiden i ugnen och sen steka klart dem i smör i stekpanna. Det är dock viktigt att de först går i ugnen då smeten är för lös för att enbart köras i stekpanna. 

Tips! Om du inte önskar 80 köttbullar av samma smak går det bra att dela smeten i två och krydda dem olika.

Fler recept med Nötfärs, lammfärs, fläskfärs, viltfärs

  • Larb
    4 port
    Fläskfärs
  • Lasagnesoppa
    4 port
    Nötfärs| Blandfärs
  • Viltfärsbullar
    4–5 port
    Viltfärs
  • Baconlindad köttfärslimpa
    4 port
    Nötfärs

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA