
Helstekt vildsvin med sötpotatisrisotto
1,5 h
4 port
- 800 g vildsvinsinnanlår
- 500 g sötpotatis
- 250 g carnaroliris eller arborioris
- 2,5 l kycklingbuljong
- 3 st schalottenlökar (50 g)
- 4 dl vitt vin
- 15 g salvia
- 15 g rosmarin
- 30 g riven parmesan
- 1 msk japansk soja
- ½ msk äppelcidervinäger
- 100 g svartkål
- Maizena
- vitpeppar & salt
- Smör och olja
Gör så här
- Börja med att skala sötpotatisen och slanta upp den, rosta i ugnen på 200 °C, ca 20 min.
- När sötpotatisen är rostad så mixar du den till en puré och ställer åt sidan, stäng inte av ugnen utan sänk den bara till 125 °C.
- Du kan även fritera salviabladen i en liten kastrull med rapsolja. Värm upp oljan till 180 C och fritera några av bladen åt gången, går på bara några sekunder att bli klara, lägg dem sedan åt sidan för att torka på lite hushållspapper.
Vildsvinet:
- Ta fram köttet en timme innan du ska börja med middagen.
- Salta och peppra köttet (vitpeppar). Bryn köttet i en stekpanna med en stor klick smör och färsk rosmarin.
- När köttet fått fin färg på båda sidorna tar du upp det ur pannan och lägger köttet i en ugnsform.
- Häll över skyn från stekpannan i ugnsformen tillsammans med rosmarinen och ställ in ugnen. Under tiden köttet är i ungen kan du börja med risotton.
- Ta ut vildvinet när det når en innertemperatur på 63 °C (efter ca 30 min), låt vila. Under tiden, passa på att göra såsen och låt köttet komma upp i temperatur till 68 °C innan du trancherar det.
- Plocka några kvistar svartkål och låt sjuda 3-4 min i en kastrull med vatten som du sedan serverar tillsammans med vildsvinet.
Risotto:
- Värm buljongen i en kastrull för sig.
- Hacka löken och stek glansig i en skvätt matolja, löken ska inte få någon färg.
- Tillsätt riset och fräs ytterligare någon minut tills riset blir glansigt.
- Häll i 2 dl vitt vin och låt koka in i riset, när allt vin kokat in så tillsätter du tre skopor av buljongen.
- Du behöver röra din risotto konstant, den ska få kärlek hela tiden, så fort buljongen kokat in så tillsätter du en ny skopa buljong i taget.
- När risotton fortfarande har en kärna i mitten men i övrigt är riktigt krämig så tillsätter du sötpotatispurén och blandar om ordentligt. Blir risotton för fast så öser du på med en skopa extra buljong. Avsluta med att vända i parmesanen.
- Lägg upp risotton på ett fat och ringla några droppar olivolja över, toppa sedan med friterad salvia.
Skysås:
- Slå i 2 dl av buljongen till risotton i pannan du stekt köttet och låt koka ner.
- Tillsätt 2 dl vin (rött eller vitt) i stekpannan och koka upp.
- Ha i 1 msk japansk soja och en 0,5 msk vinäger.
- Tillsätt skyn som runnit av från köttet och red av såsen under kokning med maizena.
- Smaka upp med salt och peppar.