Kycklinglårfilé X

Ekologisk kycklinglårfilé är saftig och smakrik tack vare sin lite högre fetthalt. Perfekt på grillen eller i pannan och riktigt god till en fräsch caesarsallad.

Ekologisk kyckling har nästan 4 gånger så stor yta att röra sig på som konventionellt uppfödd kyckling.

Om vår kycklinglårfilé

Kycklinglårfilé är ett smakrikt val. Mörkare kött än vanlig bröstfilé och naturligt saftig tack vare sin högre fetthalt. Lårfilén är urbenad, lättlagad och fungerar lika bra i stekpannan som i ugnen, woken eller grytan. Den fylliga smaken passar lika bra i mustiga grytor som i lätta rätter med citron och färska örter. Våra kycklingar växer upp på svenska ekologiska gårdar där de får gå ute, picka mask och leva naturligt – vilket som visar sig i smak och kvalitet. Du får ett kycklingkött som är fast, smakrikt och saftigt.

100 % ekologisk kyckling från Sverige.

Var sitter detaljen?

Kycklinglårfilén kommer från den övre lårmuskeln och styckas utan ben. Den har mer insprängt fett än kycklingbröstfilé, vilket gör köttet saftigare och mer smakrikt.

Så tillagar du kycklinglårfilé

Stek kycklinglårfilén på medelhög värme eller låt den gå klart i ugn på låg temperatur för bästa saftighet. Vill du lyfta smaken ytterligare kan du fylla filéerna med örter, vitlök och fetaost innan tillagning. Kycklinglårfilé är också utmärkt att strimla ner i en wok, använda i krämiga grytor eller steka som den är med en fräsch marinad. Var noga med att inte tillaga på för hög värme för att undvika att köttet blir torrt.

Innertemperatur

70°C Välstekt

Tillagningstips

Kycklinglårfilé i ugn

Sätt ugnen på 200 grader och se till att köttet är rumstempererat och torrt på ytan för en fin stekyta. Hacka kapris, persilja och vitlök och blanda med fetaost och senap till en smakrik fyllning. Fördela röran i lårfiléerna, vik ihop och pensla med lite olja. Tillaga i ugn i cirka 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Låt vila några minuter innan du skär upp – då blir köttet saftigare.

Steka kycklinglårfilé

Se till att kycklingen är rumstempererad och att stekytan är torr. Dela lårfiléerna en gång på mitten och hetta upp en stekpanna ordentligt innan du lägger i köttet. Sänk till medelvärme och stek filéerna gyllene runt om i cirka 5 minuter eller tills köttsaften är klar. Låt vila några minuter innan du skär upp – då blir kycklingen extra saftig.

Grilla kycklinglårfilé

Se till att kycklingen är rumstempererad. Krydda eller marinera filéerna, men torka av ytan innan grillning – då slipper du flammor från droppande marinad och får en jämnare, finare yta. Grilla först på direkt värme för att få färg, och flytta sedan över till den svalare sidan av grillen för att köttet ska bli genomstekt och saftigt. Se till att kolen är askgrå innan du börjar och använd gärna lock för jämnare värme. Låt köttet vila några minuter före servering för bästa saftighet.

Recept med kyckling

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.