Lammbog
Lammbog med ben. Marmorerat och smakrikt kött som passar perfekt till långkok och grytor. Vårt lammkött kommer från svenska gårdar där lammen går ute hela somrarna och växer i lugn takt.
Om vår lammbog
Var sitter detaljen?
Lammbogen är ett framdelskött som sitter vid det främre benet på lammet. Detaljen kallas även för bogbladsdel eller läggdel.
Så tillagar du lammbog
Innertemperatur
Tillagningstips
Gryta på lammbog
Krydda lammbogen med salt och peppar, bryn köttet och lägg över i en gryta – köttet ska ligga trångt, så välj inte en för stor kastrull. Häll på rikligt med kokande vatten, koka upp igen och skumma av. Lägg i övriga ingredienser och tillsätt kryddorna sent i tillagningen så att de aromatiska oljorna inte hinner dunsta bort. Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock i 1–2 timmar eller tills köttet är riktigt mört.
Lammbog i ugn
Se till att lammbogen är rumstempererad och gnid in den med salt och peppar. Bryn köttet i smör och olja tills alla sidor fått fin färg. Stick in en köttermometer i det tjockaste stället och lägg bogen i en ugnssäker form. Ös steken några gånger under tillagningen med skyn som bildas i formen och låt den gå i ugnen tills önskad innertemperatur uppnås. Låt köttet vila i smörpapper 10–15 minuter innan det skärs upp, och skär alltid mot muskelfibrerna för bästa resultat.
Steka lammbog
Se till att lammbogen är rumstempererad och salta gärna en stund i förväg för en jämn och tydlig smak. Torka av köttet så att stekytan är torr och hetta upp stekpannan ordentligt. Skiva bogen i centimetertjocka skivor, med eller utan ben, och bryn i en blandning av smör och olja. Låt köttet vila i aluminiumfolie eller smörpapper några minuter så att köttsaften stannar kvar när det skärs upp.
Recept med lamm
Se alla receptLäs mer om Gårdssällskapet
På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.


