Grekisk lammkebab med fetaostkräm
1h + 30 min
4 port
Kebab
- 500 g Lammfärs
- ½ Rödlök
- 2 Vitlöksklyftor
- 1 msk Tomatpuré
- 1 tsk Spiskummin
- 1 tsk Paprikapulver
- 1 tsk torkad oregano
- ½ tsk Chiliflakes
- 1 tsk Salt
- ½ tsk Svartpeppar
Flatbread
- 25 g färsk Jäst
- 2 ½ dl Vatten
- 1 tsk Socker
- 1 tsk Salt
- 2 msk Olivolja
- 6 dl Vetemjöl (gärna vetemjöl extra!!)
Syrad gurka
- 1 Gurka
- 1 msk Citronsaft
- ½ tsk Socker
- ½ tsk Salt
Fetaostcrème
- 2 dl Créme Fraiche (32%!!)
- ½ Vitlöksklyfta
- 150g Fetaost
- 2 msk Olivolja
- 1 Citron (saft & riven zest)
- Salt
Brynt paprikasmör
- 100g Smör
- 2 tsk Rökt Paprikapulver
- ½ tsk Chiliflakes
- 1 Vitlöksklyfta
Servera med
- Sallad
- Fetaost
- Picklad Rödlök
Gör så här
- Börja med degen till flatbreaden:
- Lös upp jästen i ljummet vatten (37°C). Blanda sedan ner socker, salt & olja. Arbeta sedan in mjölet och knåda 5 minuter. Gärna i en köksmaskin. Låt jäsa under duk 1 h i rumstemperatur.
- Skär gurkan i bitar. Blanda med citronsaft, socker och salt. Ställ in i kylen.
- Mixa alla ingredienser till fetaostcrème men en stavmixer. Ställ kallt så länge.
- Blanda alla ingredienser till lammkebaben. Forma till 4 lite avlånga biffar. Ställ åt sidan, vi steker dom senare.
Efter 1 timme jäsning..
- Dela degen i 4 bitar. Kavla ut till tunna bröd och stek i torr stekpanna. Till det bubbla upp och får fin färg, 1-2 min/sida. Lägg i fuktig handduk.
- Stek kebab- biffarna på medelvärme i olja, till gyllene & genomstekta.
- Bryn smöret i en kastrull. Blanda ner paprikapulver, chiliflakes & finhackad vitlök.
- Ta fram alla tillbehör, bygg din kebab och NJUT!!


