Lamm- eller fårfrikadeller i tomatsås
ca 50 min
ca 4-6 port
Frikadeller
- 1 kg lamm- eller fårfärs
- Ev lite chilipulver
- 1 msk ströbröd
- 1 msk vatten
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk kapris
- 1 msk olivolja
- 1.5 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- Olja att steka i
- 600 g pasta
Tomatsås
- 3 schalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burkar krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 2 tsk socker
- 2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 kruka basilika
- Parmesan ellerl iknande ost för servering
Gör så här
- Blanda ströbrödet med vatten och låt stå i några minuter så det löses upp. Fårfärs är aningen djupare i smaken än lammfärs, så om du använder fårfärs kan du även använda lite chilipulver som du tillsätter i ströbrödblandningen!
- Hacka vitlök och kapris och blanda ner med ströbrödet. Tillsätt färsen, olivolja, salt och peppar och blanda ihop till en smet. Forma färsen till bollar.
- Hetta upp stekpannan och stek köttbullarna i olja så de får en gyllenbrun färg runt om, de behöver inte bli genomstekta. Lägg sedan köttbullarna i en ugnsform alternativt om du använder en stekpanna som klarar ugn låt dom ligga kvar i pannan.
- Hacka schalottenlök och vitlök. Stek i olja i en stor kastrull. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och socker i kastrullen och låt koka på medel till låg värme i cirka 15 min. Smaka av med 1/2 dl hackad basilika, salt och peppar. Häll tomatsåsen över köttbullarna och ställ in i ugnen cirka 15 min på 175 grader.
- Koka pasta i saltat vatten.
- Servera köttbullarna och såsen tillsammans med pasta. Strö över riven parmesan och hackad basilika.


