Lamm- eller fårfrikadeller i tomatsås

ca 50 min
ca 4-6 port

Frikadeller

  • 1 kg lamm- eller fårfärs 
  • Ev lite chilipulver
  • 1 msk ströbröd 
  • 1 msk vatten 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 2 msk kapris 
  • 1 msk olivolja 
  • 1.5 tsk salt 
  • 1 tsk svartpeppar 
  • Olja att steka i

 

  • 600 g pasta

Tomatsås

  • 3 schalottenlök 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 2 burkar krossade tomater 
  • 2 msk tomatpuré 
  • 2 tsk socker 
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar 
  • 1 kruka basilika 
  • Parmesan ellerl iknande ost för servering

Gör så här

  1. Blanda ströbrödet med vatten och låt stå i några minuter så det löses upp. Fårfärs är aningen djupare i smaken än lammfärs, så om du använder fårfärs kan du även använda lite chilipulver som du tillsätter i ströbrödblandningen! 
  2. Hacka vitlök och kapris och blanda ner med ströbrödet. Tillsätt färsen, olivolja, salt och peppar och blanda ihop till en smet. Forma färsen till bollar. 
  3. Hetta upp stekpannan och stek köttbullarna i olja så de får en gyllenbrun färg runt om, de behöver inte bli genomstekta. Lägg sedan köttbullarna i en ugnsform alternativt om du använder en stekpanna som klarar ugn låt dom ligga kvar i pannan. 
  4. Hacka schalottenlök och vitlök. Stek i olja i en stor kastrull. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och socker i kastrullen och låt koka på medel till låg värme i cirka 15 min. Smaka av med 1/2 dl hackad basilika, salt och peppar. Häll tomatsåsen över köttbullarna och ställ in i ugnen cirka 15 min på 175 grader. 
  5. Koka pasta i saltat vatten. 
  6. Servera köttbullarna och såsen tillsammans med pasta. Strö över riven parmesan och hackad basilika.

Fler recept med lammfärs, fårfärs

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!