Lammgryta med rödvin
Mustig lammgryta med rödvin, långkokt lammnacke och höstens smaker. Serveras med krämigt potatismos samt smörglaserade betor och morötter. Perfekt för kyliga dagar.
3 h
4 port
Ingredienser
- 1,5-2 kg lammnacke
- 2-3 msk vetemjöl till köttet
- 2 stora morötter
- 1 gul lök
- 2 dl oxfond
- 2 dl rött vin
- 1 burk krossade tomater (ca 400 g)
- 1 msk tomatpuré
- 2 lagerblad
- 1 msk äppelcidervinäger
- Salt och svartpeppar
Potatismos
- 1 kg mjölig potatis
- 2,5 dl vispgrädde
- 50 g smör
- Salt och vitpeppar
Tillbehör
- 400 g rödbetor (små eller medelstora)
- 400 g morötter
- Flingsalt och färsk timjan
Gör så här
- Torka av köttbitarna lite lätt med hushållspapper, salta och peppra. Vänd dem sedan i mjöl så de täcks lätt runtom.
- Hetta upp en klick smör i en stor gryta, när smöret slutat puttra kan du lägga ner köttbitarna så de bryns runt om på alla sidorna. Lyft sedan ut köttet och lägg det åt sidan.
- Hacka morot och lök i små bitar och fräs dem i pannan. När grönsakerna blivit mjuka tillsätter du tomatpuré, låt fräsa någon minut.
- Häll i vinet och koka upp, låt reducera till hälften. Tillsätt sedan krossade tomaterna, buljong och lagerblad. Lägg nu tillbaka köttet i grytan.
- Sänk värmen på grytan så den endast puttrar och lägg på ett lock. Låt grytan bubbla i 2-2,5 timmar eller tills köttet lossnar från benet.
- När köttet är tillräckligt mört för att falla av benen plockar du upp det ur grytan och drar loss det från benen med hjälp av två gafflar. Dra loss alla bitar och plocka bort alla ben ur grytan, lägg sedan tillbaka köttbitarna i grytan och smaka av med salt och peppar innan servering.
Potatismos:
- Skala potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten, ca 15–20 min. Häll sedan av vattnet.
- Pressa eller mosa potatisen, mosa ger lite mer rustikt mos medan pressen ger en lenare konsistens.
- Blanda ner smör och rör sedan i grädden lite i taget. Smaka sedan av med salt och vitpeppar.
Betor och morötter:
- Skala och dela morötterna och betorna på hälften. Koka i saltat vatten. Morötterna tar ca 10 min medan betorna tar dubbelt så lång tid.
- När de kokat klart häller du av vattnet och glaserar dem med en klick smör. Servera med färsk timjan och lite flingsalt.
Vinförslag: En kryddig Shiraz från södra Australien, håll utkik efter områden som Mclaren Vale.


