Lammracks

Mört och smakrikt kött på ben. Lammracks är en mycket populär lammdetalj som både är vacker att servera och enkelt att lyckas med.

Lammracks kommer från kotlettraden och har fått sitt namn från de långa benen.

Om våra lammracks

Lammracks är en vacker och smakrik styckdetalj från lammets kotlettrad, med de karakteristiska långa benen kvar. Det möra köttet, som benfritt kallas lammytterfilé, har en fin marmorering och rik lammkaraktär. Lammracks blir lika goda på grillen som i pannan, och kan med fördel efterstekas i ugnen. Här får du lammkött från djur som vuxit upp på ekologiska gårdar utan stress i stora hagar där de betat gräs och örter hela sommaren.

Var sitter detaljen?

Delen som lammracksen består av går benfritt under namnet lammytterfilé. Lammracks är halva lammsadeln antingen i bit eller skivad. Kotlettraden med de långa utstickande benen ger detaljen ett väldigt karaktäristiskt utseende.

Så tillagar du lammracks

Lammracks tillagas helst hela eller i skivor med ben. Salta köttet i god tid, peppra och bryn i panna eller på grill för en fin stekyta. Låt sedan gå klart i ugn till en innertemperatur på ca 60–65°C för rosa kärna. Köttet är så mört och smakrikt att det inte kräver mycket mer – men en marinad på vitlök, honung, citron och örter kan lyfta det ytterligare. Låt gärna vila före tranchering och servera med exempelvis rostad potatis, tzatziki eller en syrlig salsa verde.

Innertemperatur

55°C Blodig
65°C Medium
70°C Välstekt

Tillagningstips

Steka lammracks

För bästa resultat, låt lammracksen komma upp i rumstemperatur innan du börjar. Salta gärna i god tid för att fördjupa smaken och ge en jämnare stekyta. Torka av köttet och se till att pannan är riktigt het. Skiva mellan benen och stek i smör och olja, 1–2 minuter per sida, tills du får en fin yta. Låt köttet vila i aluminiumfolie eller smörpapper i 10–15 minuter så att köttsaften stannar kvar vid skivning.

Lammracks i ugn

Se till att köttet är rumstempererat innan du börjar. Torka av och bryn i en het stekpanna för en fin, karamelliserad yta. Tillaga sedan i ugn på låg temperatur, gärna runt 150 grader. Ta ut köttet några grader innan önskad innertemperatur och låt det vila i minst 10–15 minuter, gärna inlindat i aluminiumfolie eller smörpapper – då stannar köttsaften kvar vid skivning.

Grilla lammracks

För en mysig höstgrillning förtjänar lammracksen hedersplatsen! Du kan grilla dem hela eller skivade, beroende på vad som passar dig bäst. Krydda med salt och peppar, eller marinera med smaker som honung, vitlök och timjan. Börja på direkt värme för att få en fin stekyta och grilla sedan klart på indirekt värme. Pensla gärna med glaze mot slutet för extra smak och glans.

Recept med lamm

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.