Lammracks
Mört och smakrikt kött på ben. Lammracks är en mycket populär lammdetalj som både är vacker att servera och enkelt att lyckas med.
Om våra lammracks
Var sitter detaljen?
Delen som lammracksen består av går benfritt under namnet lammytterfilé. Lammracks är halva lammsadeln antingen i bit eller skivad. Kotlettraden med de långa utstickande benen ger detaljen ett väldigt karaktäristiskt utseende.
Så tillagar du lammracks
Innertemperatur
Tillagningstips
Steka lammracks
För bästa resultat, låt lammracksen komma upp i rumstemperatur innan du börjar. Salta gärna i god tid för att fördjupa smaken och ge en jämnare stekyta. Torka av köttet och se till att pannan är riktigt het. Skiva mellan benen och stek i smör och olja, 1–2 minuter per sida, tills du får en fin yta. Låt köttet vila i aluminiumfolie eller smörpapper i 10–15 minuter så att köttsaften stannar kvar vid skivning.
Lammracks i ugn
Se till att köttet är rumstempererat innan du börjar. Torka av och bryn i en het stekpanna för en fin, karamelliserad yta. Tillaga sedan i ugn på låg temperatur, gärna runt 150 grader. Ta ut köttet några grader innan önskad innertemperatur och låt det vila i minst 10–15 minuter, gärna inlindat i aluminiumfolie eller smörpapper – då stannar köttsaften kvar vid skivning.
Grilla lammracks
För en mysig höstgrillning förtjänar lammracksen hedersplatsen! Du kan grilla dem hela eller skivade, beroende på vad som passar dig bäst. Krydda med salt och peppar, eller marinera med smaker som honung, vitlök och timjan. Börja på direkt värme för att få en fin stekyta och grilla sedan klart på indirekt värme. Pensla gärna med glaze mot slutet för extra smak och glans.
Recept med lamm
Se alla receptLäs mer om Gårdssällskapet
På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.


