Oxfilé
Om vår oxfilé
100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt nötkött.
Var sitter detaljen?
Oxfilén sitter på insidan av ryggraden och delas i tre delar: huvud, mittbit och svans. Mittbiten, filéns hjärta, är mest eftertraktad och passar perfekt som tournedos eller hel stek.

Så tillagar du oxfilé
Innertemperatur
Tillagningstips
Laga oxfilé som stek i ugn
Se till att oxfilén är rumstempererad innan tillagning. Salta gärna i god tid för att få en jämn och tydlig smak. Torka av köttet och bryn det runt om i en het stekpanna för fin stekyta. Tillaga därefter i ugn på 125 grader eller lägre tills önskad innertemperatur uppnåtts. Ta ut steken några grader innan målet – temperaturen fortsätter att stiga under vilan. Låt oxfilén vila i 5–10 minuter innan du skär upp den.
Steka oxfilé
Låt oxfilén bli rumstempererad innan du börjar. Salta gärna i god tid för att få en jämn och tydlig smak. Torka av köttet ordentligt och hetta upp stekpannan – en torr yta ger bästa stekskorpan. Stek oxfilén runt om på hög värme tills den fått fin färg. Sänk sedan värmen, tillsätt en klick smör och ös köttet till önskad innertemperatur. Låt vila i minst 5–10 minuter innan du skär upp.
Grilla oxfilé
Låt oxfilén bli rumstempererad och salta gärna i god tid. Torka av köttytan ordentligt före grillning för en bättre stekyta. Skär i tjocka skivor och putsa bort eventuella hinnor. Grilla först på direkt värme för fin yta, flytta sedan till indirekt värme under lock och låt gå klart till önskad innertemperatur. Låt köttet vila minst 5–10 minuter innan servering så att köttsaften hinner fördela sig.
Recept med nötkött
Se alla receptLäs mer om Gårdssällskapet
På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.


