Älgryggbiff

Älgryggbiffen är mör och har djup smak och fin textur. Tillaga som en ryggbiff av nötkreatur men passa tiden. Älgryggbiff får inte överstekas.

Kallas också för älgytterfilé. Tillaga som en ryggbiff av nöt.

Om vår älgryggbiff

Älgryggbiffen, även kallad älgytterfilé, är en mör och smakrik styckdetalj som sitter längs ryggen på älgen. Köttet är magert med en fetthalt på cirka 12 %, vilket ger både djup smak och fin textur. Den vilda nötsmaken är tydlig och elegant, särskilt när biffen steks hel eller i skivor med smör och örter. Våra älgar lever fritt i svenska skogar vilket ger ett kött med genuin karaktär och tydlig viltsmak. Älgryggbiffen påminner om ryggbiff från nötkött, men med ännu mer personlighet.

100 % svenskt viltkött. Köttet kan ha varit fryst innan leverans men går utmärkt att frysa igen utan att smaken påverkas.

Innertemperatur

55°C Blodig
60°C Medium
65°C Välstekt

Tillagningstips

Älgryggbiff i ugn

Låt köttet bli rumstempererat och sätt ugnen på 125 grader. Salta i god tid för en jämn och tydlig smak. Bryn biffen runt om så den får en fin stekyta, lägg den sedan i en ugnsform med termometer. Tillaga tills innertemperaturen når 57 grader, ta ut och låt vila i tio minuter innan du skivar upp den tvärs över fibrerna.

Steka älgryggbiff

Låt köttet bli rumstempererat och skiva upp det i ca 1,5 cm tjocka skivor tvärs över fibrerna. Salta på båda sidor, torka av och stek biffarna i en het panna ca 1 minut per sida. Tillsätt smör och vitlök och ös köttet med stekskyn i ca 30 sekunder. Låt vila i fem minuter innan du serverar som hela biffar eller skivar upp dem.

Servera gärna med chorizosmör

Recept med vilt

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.