Heta thaiköttbullar med jordnötssås

Heta thaiköttbullar med krämig jordnötssås och krispig gurksallad. Med inspiration från ett av finalrecepten i tävlingen Sveriges bästa hemmakock. Av duktiga Malin Rudberg. 

45 min
4 port

Ingredienser

Köttbullar

  • Ca 500 g fläskfärs (eller annan valfri färs)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • 0,5 msk japansk soja 
  • 1 st salladslök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st kruka koriander
  • 1 msk riven ingefära (ca 3-4 cm av en ingefära) 
  • 1 st thai-chilli (piri-piri eller vanlig röd chili funkar också)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 st litet ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja

 

Jordnötssås

  • 1 st gul lök 

  • 1 st thai-chilli (piri-piri eller vanlig röd chili funkar också)

  • 1 tsk färsk ingefära 

  • 1 st vitlöksklyfta

  • 1 tsk sambal oelek

  • 1 dl osötat lent jordnötssmör (creamy)

  • 250 ml kokosmjölk 

  • 1 msk japansk soja

  • 1 tsk rapsolja  

  • 1 tsk smör

  • 2 msk socker 

  • salt 

  • vatten

Övrigt

  • Jasminris (eller annan valfri sort)
  • Jordnötssåsen
  • Gurksallad med chili, koriander och limejuice
  • Rostade jordnötter
  • Limeklyftor

Gör så här

  • Koka riset enligt anvisningarna. Medan riset kokar förbered köttbullssmeten. 

Köttbullarna 

  • Ha i vispgrädde, japansk soja, ägg och ströbröd i en bunke och blanda väl. Låt stå i minst 10 minuter.

  • Finhacka salladslök, chilli och hälften av koriandern. Skala och riv vitlök samt ingefära. Lägg i bunken med gräddblandningen och tillsätt sambal oelek, salt och färs. Blanda tills du får en homogen smet. 

  • Ställ in smeten i kylen medan du förbereder jordnötssåsen.

Jordnötssåsen

  • Skala och finhacka gul lök, vitlök och ingefära. 

  • Lägg i en kastrull och stek i rapsolja och smör på medelvärme tills löken är mjuk och gyllene. Rör ofta. 

  • Tillsätt sambal oelek och stek i 1 minut till. 

  • Ha i jordnötssmör, kokosmjölk, soja, socker och rör runt. 

  • Låt puttra på svag värme i 2-3 minuter samtidigt som du rör så att det inte bränns.

  • Ta av från värmen och mixa slät med stavmixer. Tillsätt vatten och mixa igen tills önskad konsistens är uppnådd.

  • Smaka av med salt och ev mer socker. Ställ åt sidan.

Tillaga köttbullarna

  • Rulla köttbullarna till önskad storlek och stek i rapsolja på medelhög värme tills de har en fin yta och är genomstekta. Låt stå på svag värme medan du gör salladen. (Går även att förgrädda i ugn på 125 grader över/under-värme i 10 minuter och frysa in)

Tillbehör

  • Skär gurka i önskad storlek och finhacka chili samt resten av koriandern. Spara lite koriander för att toppa med. Blanda, smaka av med limejuice och ställ åt sidan.

  • Skär lime i klyftor och ta bort ev kärnor. 

  • Hacka jordnötterna till önskad storlek. 

Servera köttbullarna med ris, jordnötssås, gurksallad och limeklyftor. Toppa med rostade jordnötter och koriander.

Fler recept med blandfärs, fläskfärs

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!