Heta thaiköttbullar med jordnötssås
Heta thaiköttbullar med krämig jordnötssås och krispig gurksallad. Med inspiration från ett av finalrecepten i tävlingen Sveriges bästa hemmakock. Av duktiga Malin Rudberg.
Ingredienser
Köttbullar
- Ca 500 g fläskfärs (eller annan valfri färs)
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl ströbröd
- 0,5 msk japansk soja
- 1 st salladslök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st kruka koriander
- 1 msk riven ingefära (ca 3-4 cm av en ingefära)
- 1 st thai-chilli (piri-piri eller vanlig röd chili funkar också)
- 1 tsk sambal oelek
- 1 st litet ägg
- 1 tsk salt
- 1 msk rapsolja
Jordnötssås
-
1 st gul lök
-
1 st thai-chilli (piri-piri eller vanlig röd chili funkar också)
-
1 tsk färsk ingefära
-
1 st vitlöksklyfta
-
1 tsk sambal oelek
-
1 dl osötat lent jordnötssmör (creamy)
-
250 ml kokosmjölk
-
1 msk japansk soja
-
1 tsk rapsolja
-
1 tsk smör
-
2 msk socker
-
salt
-
vatten
Övrigt
- Jasminris (eller annan valfri sort)
- Jordnötssåsen
- Gurksallad med chili, koriander och limejuice
- Rostade jordnötter
- Limeklyftor
Gör så här
-
Koka riset enligt anvisningarna. Medan riset kokar förbered köttbullssmeten.
Köttbullarna
-
Ha i vispgrädde, japansk soja, ägg och ströbröd i en bunke och blanda väl. Låt stå i minst 10 minuter.
-
Finhacka salladslök, chilli och hälften av koriandern. Skala och riv vitlök samt ingefära. Lägg i bunken med gräddblandningen och tillsätt sambal oelek, salt och färs. Blanda tills du får en homogen smet.
-
Ställ in smeten i kylen medan du förbereder jordnötssåsen.
Jordnötssåsen
-
Skala och finhacka gul lök, vitlök och ingefära.
-
Lägg i en kastrull och stek i rapsolja och smör på medelvärme tills löken är mjuk och gyllene. Rör ofta.
-
Tillsätt sambal oelek och stek i 1 minut till.
-
Ha i jordnötssmör, kokosmjölk, soja, socker och rör runt.
-
Låt puttra på svag värme i 2-3 minuter samtidigt som du rör så att det inte bränns.
-
Ta av från värmen och mixa slät med stavmixer. Tillsätt vatten och mixa igen tills önskad konsistens är uppnådd.
-
Smaka av med salt och ev mer socker. Ställ åt sidan.
Tillaga köttbullarna
-
Rulla köttbullarna till önskad storlek och stek i rapsolja på medelhög värme tills de har en fin yta och är genomstekta. Låt stå på svag värme medan du gör salladen. (Går även att förgrädda i ugn på 125 grader över/under-värme i 10 minuter och frysa in)
Tillbehör
-
Skär gurka i önskad storlek och finhacka chili samt resten av koriandern. Spara lite koriander för att toppa med. Blanda, smaka av med limejuice och ställ åt sidan.
-
Skär lime i klyftor och ta bort ev kärnor.
-
Hacka jordnötterna till önskad storlek.
Servera köttbullarna med ris, jordnötssås, gurksallad och limeklyftor. Toppa med rostade jordnötter och koriander.


