Alla kan grilla!
En grundkurs för dig som alltid hamnar i köket under grillningen
Det är något väldigt speciellt med att laga mat med eld och glöd, för att inte tala om att man får vara utomhus och kanske till och med slappna av med ett glas vin, en öl eller något annat kallt mellan varven. Det tycker vi alla förtjänar då och då!
Vi på Gårdssällskapet anar hur det står till vid grillen i vårt avlånga land. Det är troligtvis så att det är en person som hamnar vid grillen, och en person som blir tillbehörsfixare i köket. Vi har tagit på oss ett uppdrag: att få dig som hamnar i köket ut till grillen. Hugg tag i närmsta tändsticksask och läs på för din guide till grillen!
Steg 1: ta fram din grill
Den bästa grillen är den du redan har. Om du låter dig hindras av att du inte har “rätt” grill så kan din grillkarriär bli kort.
Elgrill (som ofta är det enda alternativet om du har balkong) och gasolgrill är enkla att tända och hålla temperaturen på. Kolgrillen, som utan tvekan ger störst belöning när det kommer till hur gott det blir, kan verka meckigast att tända, men det kan vi råda bot på. Läs nästa steg!
Steg 2: så tänder du (kol-)grillen
Vänta inte tills magen kurrar på dig eller bordsgästerna (stora som små) innan du tänder. Du kan alltid hålla färdiggrillad mat varm under folie eller i ugnen på låg temperatur om timingen blir fel.
Det kan vara frestande, men undvik tändvätska eller tändkuddar som är fyllda med tändvätska. Det påverkar smaken, och är ingen höjdare för miljön.
Vårt bästa tips är en så kallad skorstenständare. Det är en cylinder du tänder kolen eller briketterna i. Varva papper med grillkolet eller briketterna i cylindern och tänd på. När kolen är grå (det går fortare i cylindern) så häller du ut kolbitarna i cylindern i grillen. Använd handskar och se upp för gnistor!
Ett lite mindre dramatiskt alternativ är en elektrisk grilltändare, det finns antingen så kallade grillgafflar eller varianter som blåser luft medan de tänder.
Varken eller hemma? Ingen fara! Med lite tidningspapper och lufttillförsel kommer du igång även utan cylinder eller mackapär:
1. Lägg lite hopknycklat tidningspapper längst ner i grillen med kol eller briketter ovanpå.
2. Varva papper och kol ett par varv till och se till att det blir luftigt runt om kolen eller briketterna.
3. Sedan tänder du tidningspappret. Här kan du behöva vara med och öppna spjällen i grillen, eller blåsa lite tills du ser elden ta fart.
Passa på, om det behövs, att rengöra gallret från förra grillningen. Det är busenkelt när gallret börjar bli varmt: du borstar det med en stålborste och låter elden eller glöden ta hans om resterna.
Det pratas i en del recept om direkt och indirekt värme. Det kan du läsa mer om här.
Om du har en liten minigrill kan det vara bra att lyfta upp den på något så det blir lite luftigt runtom. Eld gillar ju syre!
Vi tror att det här med att tända grillen ofta blir det som sänker grillen till förmån för stekpannan. Det kan behöva övas några gånger men vi lovar att du snart kommer få fyr på grillen i ett nafs.
Steg 3: gör det enkelt för dig!
Med Gårdssällskapets nötkött från kor som betat färskt gräs hela sommarhalvåret, fläsk och korv från grisar som fått springa och böka i hagen och kyckling som fått picka och sprätta ute så har du försprång när det kommer till kvalitet och - såklart - smak! Men, för den ovana grillaren har vi några tips för att komma igång:
Enklast att grilla är kycklinglårfilé, skivad fläskkarré eller kotlett, skivad entrecôte, ryggbiff eller rostbiff då de har hög fetthalt som blir perfekt på grillen. Och korv och burgare. Börja med någon av dessa, och keep it simple! Grillen ger så oerhört mycket smak att väldigt lite behövs göras med dessa bitar och detaljer.
Salta och peppra köttet rikligt innan du grillar det. För de riktigt fettrika bitarna räcker det ofta som smaksättare!
Kött kan bli väldigt saftigt och smakrikt om det har fått götta sig i marinad, absolut. Men om du just kom på idén att grilla, låt dig inte hindras! Du kan pensla köttet med majonnäs för en fin yta med smakdjup, senap för lite sting, eller avsluta grillningen med lite smör (såklart!) som du brynt med en vitlöksklyfta eller två. Glöm inte att salta och peppra köttet oavsett.
Vänta med glaze och andra söta såser (till exempel bbq-sås) och stryk på när köttet är nästan helt färdiggrillat. Allt med socker eller honung bränner nämligen lite lättare.
Grilla grönt! Rotfrukt, majskolvar, kålklyftor som du penslat med lite olja och rejält tjocka bitar zucchini eller aubergine får toppenresultat på grillen, och kompletterar ditt kött perfekt.
Helstek eldost. Populär både som tillbehör och huvudrätt, vi tror att den svenska varianten av halloumi är här för att stanna! Undvik att hälften ramlar ner i kolen genom att helgrilla den! Börja med att grilla osten på alla sidor på en het grill (direkt värme). När osten fått färg på alla sidor, flytta den till indirekt värme i 5-10 minuter så att den blir tillagad hela vägen igenom. Vänta inte för länge innan du serverar osten, som du skivar upp som en stek.
Bland våra grillrecept hittar du gott om recept - och passande tillbehör - för din grillstund.
Steg 4: så briljerar du vid grillen
När vi grillar med kol är det allra vanligaste misstaget att vi börjar lite för tidigt. Kolen ska vara grå, och det ska vara så varmt vid gallret att du måste dra bort handen inom ett par sekunder - först då är kolbädden klar för grillning.
Det finns grillar med inbyggda termometrar och även separata grilltermometrar att köpa. Men det funkar jättebra att använda en stektermometer i själva köttet. På det sätter undviker du att behöva skära i köttet, och du vet när köttet blir klart även om du stängt locket. Här rekommenderar vi innertemperaturer för olika sorters kött.
Det är syre som kontrollerar temperaturen på en kolgrill. Om spjällen är öppna och locket av så brinner det lättare - perfekt när du ska tända. Om du sedan stänger ett eller flera spjäll så blir glöden lite lugnare och får en jämnare temperatur.
Locket på! Korv, burgare kan du grilla med locket av men lägger du locket på så minskar du syretillförseln så det är lättare att hålla jämn temperatur.
Om du haft köttet i marinad, torka bort det mesta innan du börjar grilla. Annars kan det droppa ner i grillen och få lågor att slå upp och bränna maten.
Med det sagt, inte allt som bränns är dåligt! Skalet på en lök, rödbeta eller purjolök kan gärna bli alldeles svart, du skalar bort det när det svalnat en aning för ett naturligt sött och smakrikt tillbehör. Dessa kan du grilla direkt i glöden om det är ont på plats på gallret!
Steg 5: sitt ner och njut
Om du inte redan har, häll upp något kallt att dricka! Slå dig ner, och njut av maten.
Låt alltid kött och burgare vila i lite folie en stund innan du skär upp det.
Korv kan du servera direkt från grillen.
Sitt ner och slappna av. Kol kan glöda länge så töm inte grillen för tidigt när du är klar. Låt den svalna ordentligt och häll sedan vatten på. Förvara kolresterna i en metallhink med lock innan du gör dig av med det: i trädgården som näring eller i soporna. Vissa kommuner vill ha kolen i grovsopor medan andra vill ha den i brännbart - så se efter vad som gäller hos dig.
Bra jobbat!
Att ändra på vanor och prova något nytt är inte alltid lätt. Tänk, så mycket kul du kommer kunna ha vid grillen i sommar, om du vill!
Lyckas vid grillen
Med våra recept behöver du bara fixa råvarorna och följa instruktionerna för att få en toppenmiddag. Med allt från tillbehör och såser till själva huvudnumret; bland våra recept hittar du allt för din grillkväll.
Sväng förbi och hämta inspiration!
Det bästa köttet i sommar
I våra lådor hittar du grillfavoriter som flapstek, ryggbiff och färska korvar men även mer ovanliga inslag som tomahawk och picanha. I Stamkundslådan finns prisbelönt kyckling och här hittar du såklart färs, bacon och eldost för sommarens bästa burgare.
Tänd grillen och njut av svenskt kvalitetskött i sommar!