Indirekt värme på grillen

Indirekt grillning

Innebär att du lägger köttbiten bredvid kolen eller brännaren och på så sätt tillagar köttet långsamt. Då hinner det ta till sig mycket av grillsmaken och får en jämnare tillagning. Du bryter även ner fibrerna i köttet och får ett mörare resultat. Passar utmärkt till större köttbitar ex. rostbiff med kappa, hel ryggbiff eller hel fläskkarré. 

Direkt grillning

Innebör att du grillar köttbiten direkt över kolet eller brännaren. Den direkta värmen ger en fin och smakrik stekyta och en fin färg. Passar utmärkt till tunnare bitar som tar under 10 minuter att grilla. Exempelvis skivad ryggbiff, grillkorv, kycklinglårfilé eller skivad fläskkarré. 

Dela upp grillen

Genom att ha en del av grillen för indirekt grillning och en del för direkt grillning kan du blanda dessa tillagningsmetoder och maximera tillagningen. Anledningen till att göra detta är för att skapa en ugn av din grill och en direkt brännare. Du kan enklare tajma matlagningen och låta saker som tar lite tid bli genomklara utan att bara få en bränd yta. Perfekt vid tillagning av mycket mat eller för fler i sällskapet. 

Grilla grönsaker

Ta en lök som exempel. Grillar du en hel lök på direkt värme så kommer du få en svart yta och en rå insida. Börjar du däremot med att sätta fin färg och flyttar sedan över på indirekt värme kommer du inte få jättemycket mer yta men insidan hinner bli klar! Du kan även grilla klart grönsaker och sedan låta dom ligga på indirekt värme när du grillar köttet. Grönsakerna kan då även serveras varma. 

Olika typer av grillar 

För en gasol/elgrill är det enkelt att använda olika zoner och brännare när du grillar. Har du en kolgrill så kan du bara lägga kol på ena sidan eller i mitten så du har tomt på sidorna.

Röksmak

En sak du kan utnyttja med indirekt grillning är att ge köttet en fin röksmak. Lägg på rökspån i någon smak du tycker verkar spännande på glöden och stäng lock. Under tiden kommer röken hjälpa till att smaksätta din köttbit!

Lyft inte på locket

En sak till, lyft inte på locket för ofta när du grillar indirekt, du vill inte släppa ut värme och röksmak, de vill du behålla i grillen.