Grilla kött

När sommaren lockar med ljusa kvällar är det dags för grilloset att sprida sig över trädgården! Kött med insprängt fett såsom entrecote och ryggbiff är enklast, men allt kött går egentligen bra att grilla. Att grilla är en ädel konst där du med rätt tillvägagångssätt får ett riktigt proffsigt resultat. Lycka till!

GRIS
Fläskkarré, revbensspjäll
LAMM
Lammkarré, lammracks
NÖTKÖTT
Ryggbiff, picanha
KYCKLING
Kycklingvingar, kycklingklubbor

Förbered grillningen

  1. Se till att köttet har rumstemperatur och att ytan är torr innan det läggs på grillen. 
  2. Marinera i tid så att köttet hinner dra till sig smakerna. En syrlig marinad med exempelvis citronsaft, vinäger eller ananas mörar köttet ytterligare. Det beror på att dessa innehåller enzymer som bryter ner proteinet i köttet. Effekten är dock ytlig och upphör vid höga temperaturer. Undvik olja i grillmarinader, det inte tillför inte smak och brinner lätt. 
  3. Tänk på att fett är smak. Skär inte bort fett från köttbitarna innan tillagning.
  4. Salta ordentligt både före och efter eftersom mycket av saltet hamnar i glöden. 
  5. Rengör gallret och hetta upp det före grillning. Det går snabbt att få glöd på grillkol, men det brinner inte lika länge som briketter. Briketter är gjort på komprimerat koldamm som inte ryker och ger en jämn glöd. 
  6. När du ska grilla en större köttdetalj under en lång tid är det klokt att lägga kolen/briketterna vid sidorna och placera en folieform i mitten som fångar upp vätskan från köttet. Efter ca 20-30 minuter bör kolen/briketterna få en askgrå färg vilket betyder att de är tillräckligt varma.

Börja grilla!

  1. Tänd grillen med en elektrisk tändare eller gaständare. Tändvätska är miljöfarligt och kan ge köttet en oangenäm smak. 
  2. När det glöder kan man skyffla kolen/briketterna till den ena halvan. Genom att ha en sida utan glöd kan du grilla köttet på indirekt värme i slutskedet och undviker på så vis att köttet blir torrt och bränt. 
  3. Börja med att grilla över halvan med glöd för att få en härlig grillyta. Vänd inte köttet för ofta utan först när köttsaft sipprar ut från ovansidan. Att tillaga den andra sidan går alltid fortare.
  4. Därefter placerar du köttet på halvan av grillen som inte har glöd under sig. Stek färdigt på indirekt värme under lock så får du en jämnare värme och en kortare tillagningstid. 
  5. Stryk på marinad eller glaze med hög sockerhalt på slutet så att köttet inte bränns vid.
  6. Använd stektermometer för större stekar så att du har koll på innertemperaturen. Vila kött i cirka 10 minuter innan du skär i det. På så vis hinner köttfibrerna suga in köttsaften och köttet blir saftigare.

Innertemperaturer

StyckdetaljBlodigMediumVälstekt
Fläskkarré - 65° C 70° C
Revbensspjäll - 65° C 70° C
Ryggbiff 60° C 65° C 70° C
Picanha 55° C 60° C 70° C
Lammkarré 58° C 60° C 70° C
Lammracks 58° C 60° C 70° C
Kycklingvingar - - 75° C
Kycklingklubbor - - 75° C

Tillbehör till stekt kött

Fler satt att tillaga kott

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA