Koka kött

När köttet kokas blir det mört och fullt av smak. Låt grytan sköta sig själv och koka en mustig boeuf bourguignon, gulasch eller köttsoppa. Välj gärna kött med bindväv för ett saftigt, sönderfallande resultat. Lycka till!

Så lyckas du med din kokning

  1. Låt gärna köttet bli rumstempererat innan det bryns. Bryn gärna i rapsolja på hög värme.
  2. Att använda kött med ben eller lägga i ett buljongben är också en god idé. Ben bidrar med fin karaktär och smak.
  3. Var nogrann med att ta bort skummet som bildas på ytan, detta kan ge en bitter smak i grytan. 
  4. Grytan ska sjuda, inte stormkoka.  
  5. Tänk på att smaka av din gryta. En mustig gryta ska vara smakrik och ha en tydlig karaktär, håll inte tillbaka med kryddorna!

Hur fungerar ett långkok?

Det är när bindvävsrikt kött långsamt kokas tills innertemperaturen överstiger 70 grader som det blir så mört att det nästan faller sönder. I processen omvandlas bindväven till gelatin som binder den vätska som pressas ur köttet när innertemperaturen är cirka 60-65 grader. Gelatinet fångar vätskan och gör köttet både mört och saftigt. Det är framför allt framdelskött, som högrev, bringa och bog, som lämpar sig bäst för långkok tack vare sitt insprängda fett och kollagen. Även detaljer som fransyska och ytterlår blir möra och smakrika om de får puttra länge. 

Tillagningstid

Generellt bör en gryta få stå och puttra i minst 1,5- 2 timmar, men ju längre desto mustigare och smakrikare blir det. Grytan sköter sig till största delen själv så bli inte avskräckt av den långa tillagningstiden. Vill du göra processen ännu smidigare är färdiga grytbitar ett smart alternativ.  

Recept på långkok

Klassisk kalops

Med morot och fransyska.

Mustig älggryta

Med enbär, kantareller och grädde.

Emils Boeuf

Med klassiska tillbehör.

  1. Långkokslådan

    Långkokslådan

    Ca 6.7 kg

    En låda för vinterhalvåret med våra godaste, ekologiska gryt- och stekdetaljer samt tärnat bacon och märgben för buljong eller smaksättning. Låt doften från stekar och långkok sprida sig i ditt kök!

    1 495:-
    Läs mer

Långkokslådan

En låda med våra godaste, ekologiska gryt- och stekdetaljer samt tärnat bacon, märgben och oxfond för smaksättning. 

Nötkött

Blodig

Medium

Välstekt

Clubstek

55° C

60° C

70° C

Entrecote

55° C

60° C

70° C

Flankstek

55° C

60° C

70° C

Flapsteak

55° C

60° C

70° C

Flatiron

55° C

60° C

70° C

Fransyska

-

60° C

70° C*

Grytbitar

-

-

70° C*

Högrev

55° C

60° C

70° C

Innanlår

55° C

60° C

70° C

Lägg

-

-

85° C*

Njurtapp

55° C

60° C

70° C

Nötrulle

65° C

70° C

75° C

Oxbringa

-

85° C

70° C*

Oxfilé

55° C

60° C

70° C

Oxkind

-

-

85° C*

Oxsvans

-

-

82° C*

Rostas

55° C

60° C

70° C

Rostbiff

55° C

 60° C

70° C

Rostlock/Picanha

55° C

60° C

70° C

Ryggbiff

55° C

60° C

70° C

Tomahawk

55° C

60° C

70° C

Fläskkött

Blodig

Medium

Välstekt

Bog

-

-

70° C

Fläskfilé

-

-

70° C

Griskind

-

-

75° C

Innanlår

-

-

75° C

Karré

-

-

80° C

Kotletter

-

-

70° C

Lägg

-

-

75° C

Revbensspjäll 

-

-

70° C

Sida

-

-

80° C

Ytterlår

-

-

70° C

Kyckling

Blodig

Medium

Välstekt

Bröstfilé

-

-

72° C

Kycklingklubbor

-

-

75° C

Kycklinglår

-

-

70° C

Kycklingvingar

-

-

75° C

Lamm

Blodig

Medium

Välstekt

Kotlettrad

55° C

60° C

70° C

Lammbog

55° C

60° C

70° C

Lammentrecote

55° C

60° C

75° C

Lammracks

55° C

60° C

70° C

Lammstek

-

60° C

70° C

Lägg

-

65° C

70° C

Fler tillagningstips

Steka kött

Såhär steker du ditt kött på bästa sätt

Grilla kött

Såhär grillar du ditt kött på bästa sätt

Kött i ugn

Såhär steker du ditt kött i ugn på bästa sätt

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!