Koka kött

När köttet kokas blir det härligt mört och olika kokspad ger en varierad smakupplevelse. Processen är smidig där grytan till största delen får puttra på egen hand. Koka en mustig boeuf bourguignon, gulasch eller kanske köttsoppa. Var noga med noga med grunden och använd kött med mycket bindväv. Lycka till!

GRIS
Fläskkarré, kamben
LAMM
Lammlägg, lammbog
NÖTKÖTT
Högrev, fransyska
KYCKLING
Kycklingfilé, kycklinglårfilé

Så lyckas du med din kokning

  1. Låt gärna köttet bli rumstempererat innan det bryns. Bryn gärna i mjöl som blir till smakrik redning i grytan.
  2. Köttet ska ligga trångt i grytan så använd inte en för stor kastrull.
  3. Behåll de bindvävsrika delarna eftersom de ger den önskvärda konsistensen hos långkokt kött. 
  4. Att använda kött med ben eller lägga i ett buljongben är också en god idé. Ben bidrar med fin karaktär och smak.
  5. Lägg köttet i rikligt med kokande vatten för att temperaturen inte ska sjunka samt för att snabbt minska proteinsläppet som bilder skummet på ytan och medför en bitter smak.
  6. När allt köttet är i kastrullen ska du koka upp igen, skumma och tillsätta övriga ingredienser.
  7.  Vattnet ska sjuda, det vill säga vattentemperaturen ska vara strax under kokpunkten.
  8. Tillsätt kryddorna sent i tillagningen så att de aromatiska oljorna inte hinner dunsta bort.

Hur fungerar ett långkok?

Det är när bindvävsrikt kött långsamt kokas tills innertemperaturen överstiger 70 grader som det blir så mört att det nästan faller sönder. I processen omvandlas bindväven till gelatin som binder den vätska som pressas ur köttet när innertemperaturen är cirka 60-65 grader. Gelatinet fångar vätskan och gör köttet både mört och saftigt. Det är framförallt framdelskött som innehåller insprängt fett, kollagen och bindväv som lämpar sig för ett långkok. Högrev är mycket populärt, men även fransyska och ytterlår blir en riktig delikatess. 

Tillagningstid

Generellt bör en gryta få stå och puttra i minst 1,5- 2 timmar, men ju längre desto mustigare och smakrikare blir det. Grytan sköter sig till största delen själv så bli inte avskräckt av den långa tillagningstiden. Vill du dock göra processen ännu smidigare är färdiga grytbitar ett smart alternativ.  

Innertemperaturer

StyckdetaljBlodigMediumVälstekt
Fläskkarré - 65° C 70° C
Kamben - 65° C 70° C
Högrev 55° C 60° C 70° C
Fransyska - 60° C 70° C
Lammlägg 58° C 60° C 70° C
Lammbog 58° C 60° C 70° C
Kycklingfilé - - 72° C
Kycklinglårfilé - - 75° C

Tillbehör till stekt kött

Fler satt att tillaga kott

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA