Klassisk kalops
ca 2,5 h
ca 6 personer
Ingredienser
- Cirka 1 kg fransyska
- 3 morötter, 1 tärnad och 2 st slantade
- 2 gula lökar, hackade
- 1 vitlöksklyfta, skivad
- 3 lagerblad
- 2 msk vitpepparkorn
- 2 msk svartpepparkorn
- 3 nejlikor
- 2 tsk socker
- Spad från inlagda rödbetorna
- Ca 1,5-2 liter vatten
- Till redning- 1 msk vatemjöl blandat med 2 msk vatten (kan ev. behövas mer)
- Smör
Potatis
- 900 g fast potatis
- Ca 50 g smör
- Hackad bladpersilja
- Salt och svartpeppar
Rödbetor
- 3-4 rödbetor, ungefär i samma storlek
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- Lite salt
- 2 tsk mortlade svart- och vitpepparkorn
Gör så här
- Börja med att koka rödbetorna i lättsaltat vatten så att de känns mjuka (cirka 30-40 minuter)
- Låt svalna helt och skala sedan
- Blanda ihop ättika, socker, vatten och kryddor i en skål
- Skiva rödbetorna tunt och blanda ihop med lagen, ställ i kyl
- Hetta upp smör i en gryta och bryn köttet, ta ut och ställ åt sidan
- Bryn den hackade löken och tärnade moroten tillsammans med kryddorna
- Tillsätt socker mot slutet så att de blir karamelliserade
- Häll på några deciliter vatten och låt koka bort
- Tillsätt köttet och häll på resten av vattnet
- Koka upp och låt sedan puttra på svag värme cirka 2 timmar, skumma av med jämna mellanrum
- Tillsätt de slantade morötterna när det är cirka en halvtimme kvar
- Smaka av med salt, peppar och rödbetsspad (hade ganska många matskedar)
- Red grytan med mjölblandningen och upprepa om den känns för vattnig
- Koka skalad och delad potatis i lättsaltat vatten
- Häll i smör, salt, peppar och hackad persilja
- Servera grytan ihop med potatis och rödbetor, toppa allting med mer hackad persilja


