Tjälknöl med potatisgratäng och svampsås
10 + 4 + 1 h
ca 6 port
Ingredienser
Tjälknöl
- 1 kg fransyska
- 1 l vatten
- 1 dl salt
- 0,5 dl strösocker
- 10 svartpepparkorn
- 10 enbär
- 2 lagerblad
- 2 tsk torkad timjan
Potatisgratäng
- 1 kg potatis
- 2 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- 250 g gratängost
- 5 dl matlagningsgrädde
- Salt och peppar eller vegeta
Svampsås
- 250 g champinjoner
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk kalvfond
- Salt och peppar
Haricotsverts
- 1 paket haricotsverts
- 1 schalottenlök, skivad
- 1 msk smör
- Vatten
- Salt och peppar
Gör så här
- Sätt på ugnen på 75 grader. Lägg köttet i en ugnssäker form och ställ in i ugnen tills det når en innertemperatur på 65 grader. Det tar ca 8-12 timmar (min tog 10 timmar) och du får sätta i termometern efter ett tag när köttet inte längre är fryst i mitten.
- Under tiden kan du koka saltlagen som ska svalna lite. Ha vatten, salt, socker, svartpeppar, enbär, lagerblad och timjan i en kastrull och låt koka upp och puttra några minuter. Dra sedan av från värmen och låt svalna (den måste inte ha blivit helt kall). När köttet nått en innertemperatur på 65 grader tar du ut den ur ugnen och lägger den i saltlagen ca 4 timmar. Låt stå kallt.
Potatisgratäng
- Smöra en ugnsfast form
- Skiva potatisen, hacka löken och blanda ihop det i en bunke
- Lägg blandningen i ugnsformen
- Häll matlagningsgrädden i en skål, pressa i vitlök, salta, peppra och rör om
- Häll blandningen över potatisen
- Platta till så att grädden täcker potatisen.
- Strö över osten och ställ in i ugnen. 200grader i ca 1 timme eller tills potatisen känns mjuk.
Svampsås
- Skiva svampen och hacka löken
- Stek i en stor klick smör, salta och peppra
- Häll på grädde och kalvfond
- Smaka av med salt och peppar
- Låt puttra (helst en längre stund) till servering
Haricotsverts
- Skär av haricotsvertsen i ena änden
- Lägg i en stekpanna och fyll med vatten
- Lägg i löken och 1 msk smör
- Koka upp och låt koka cirka 7 minuter
- Salta och peppra
Servering
- Ta upp köttet ur lagen och skiva det tunt. Servera med potatisgratängen, såsen, haricotsvers och ev, svartvinbärsgelé.


