Tjälknöl med potatisgratäng och svampsås

10 + 4 + 1 h
ca 6 port

Ingredienser

Tjälknöl

  • 1 kg fransyska
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 10 svartpepparkorn
  • 10 enbär
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan

Potatisgratäng

  • 1 kg potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 250 g gratängost
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • Salt och peppar eller vegeta

Svampsås

  • 250 g champinjoner
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk kalvfond
  • Salt och peppar

Haricotsverts

  • 1 paket haricotsverts
  • 1 schalottenlök, skivad
  • 1 msk smör
  • Vatten
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 75 grader. Lägg köttet i en ugnssäker form och ställ in i ugnen tills det når en innertemperatur på 65 grader. Det tar ca 8-12 timmar (min tog 10 timmar) och du får sätta i termometern efter ett tag när köttet inte längre är fryst i mitten.
  2. Under tiden kan du koka saltlagen som ska svalna lite. Ha vatten, salt, socker, svartpeppar, enbär, lagerblad och timjan i en kastrull och låt koka upp och puttra några minuter. Dra sedan av från värmen och låt svalna (den måste inte ha blivit helt kall). När köttet nått en innertemperatur på 65 grader tar du ut den ur ugnen och lägger den i saltlagen ca 4 timmar. Låt stå kallt.

Potatisgratäng

  1. Smöra en ugnsfast form
  2. Skiva potatisen, hacka löken och blanda ihop det i en bunke
  3. Lägg blandningen i ugnsformen
  4. Häll matlagningsgrädden i en skål, pressa i vitlök, salta, peppra och rör om
  5. Häll blandningen över potatisen
  6. Platta till så att grädden täcker potatisen.
  7. Strö över osten och ställ in i ugnen. 200grader i ca 1 timme eller tills potatisen känns mjuk.

Svampsås

  1. Skiva svampen och hacka löken
  2. Stek i en stor klick smör, salta och peppra
  3. Häll på grädde och kalvfond
  4. Smaka av med salt och peppar
  5. Låt puttra (helst en längre stund) till servering

Haricotsverts

  1. Skär av haricotsvertsen i ena änden
  2. Lägg i en stekpanna och fyll med vatten
  3. Lägg i löken och 1 msk smör
  4. Koka upp och låt koka cirka 7 minuter
  5. Salta och peppra

Servering

  1. Ta upp köttet ur lagen och skiva det tunt. Servera med potatisgratängen, såsen, haricotsvers och ev, svartvinbärsgelé.

Fler recept med fransyska, älgstek

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!