Innertemperaturer

En sked öser smör och örter över en köttbit i stekpanna.

Saftigt, smakrikt kött får du när du kontrollerar innertemperaturen - även kallad kärntemperaturen. Det här är temperaturerna vi rekommenderar för vårt kött. 

innertemp_not_tiny_1

Innertemperaturer för nötkött

Innan tillagning ska köttet ha samma temperatur rakt igenom, så ställ fram det i rumstemperatur en stund. Låt köttet vila innan servering, så saften får sprida sig. 

NötköttBlodigMediumVälstekt
Entrecote55° C60° C65° C
Flankstek55° C60° C65° C
Flapsteak56° C60° C65° C
Flatiron56° C60° C65°C
Högrev56° C60° C65° C
Njurtapp55° C60° C65°C
Oxbringa--70°C*
Oxfilé50° C60° C

65° C

Picanha/Rostlock55° C60° C65° C
Rostas55° C60° C65° C
Rostbiff55° C 60° C65° C
Ryggbiff55° C60° C65° C
Tomahawk55° C60° C65° C

*=För nötkött med mycket bindväv behöver du först nå önskad innertemperatur och sedan hålla köttet där i drygt en timme. Det här frigör gelatinet i bindväven och du får nötkött som är oförglömligt mört och smakrikt. 


innertemp_flask_tiny

Innertemperaturer för fläsk

Vi rekommenderar alltid att du serverar fläskkött genomstekt. Då smälter dessutom fettet ut och du får smakrikare kött.

FläskköttBlodigMediumVälstekt
Bogbladskotletter--75° C
Fläskfilé--70° C
Karré--75° C
Kotletter--75° C
Revbensspjäll --75° C*
Sida--75° C
Grisens hemlighet--75° C

*=Tillaga revbenspjällen till den hänvisade temperaturen och låt den tillagas i den temperaturen en längre stund.


I vår Köttguide samlar vi allt du behöver för att lyckas med ditt kött. 

Tillagad kyckling i en ugnsform med örter och kryddor

Innertemperaturer för kyckling

Kyckling ska serveras välstekt och när du skär i köttet ska saften vara klar. Själva benet har ofta lätt rosa ton även när kycklingen är tillagad. Mät innertemperaturen närmast benet, om det finns. 

KycklingBlodigMediumVälstekt
Bröstfilé--75° C
Kycklingklubbor--80° C
Kycklinglår--72° C
Kycklingvingar--80° C

En lammstekt ligger färsk ur ugnen på en skärbräda och några skivor har skurits.

Innertemperaturer för lamm

Temperaturen på ditt lamm förtsätter öka när du tar köttet från värmen, så sätt måltemperaturen ett par grader under det du önskar. Låt köttet vila en stund innan servering, så saften får sprida sig. 


LammBlodigMediumVälstekt
Kotlettrad55°C65° C70° C
Lammbog55°C65° C70° C
Lammentrecote55°C65 °C70° C
Lammracks55°C65° C70° C
Lammstek55°C65° C70° C
Lägg--70° C*