Innertemperaturer

Saftigt, smakrikt kött får du när du kontrollerar innertemperaturen - även kallad kärntemperaturen. Det här är temperaturerna vi rekommenderar för vårt kött. 

Innertemperaturer

Nötkött

Blodig

Medium

Välstekt

Entrecote

55° C

60° C

65° C

Flankstek

55° C

60° C

65° C

Flapsteak

56° C

60° C

65° C

Flatiron

56° C

60° C

65°C

Högrev

56° C

60° C

65° C

Njurtapp

55° C

60° C

65°C

Oxbringa

-

-

70°C*

Oxfilé

50° C

60° C

65° C

Picanha/Rostlock

55° C

60° C

65° C

Rostas

55° C

60° C

65° C

Rostbiff

55° C

 60° C

65° C

Ryggbiff

55° C

60° C

65° C

Tomahawk

55° C

60° C

65° C

*=För nötkött med mycket bindväv behöver du först nå önskad innertemperatur och sedan hålla köttet där i drygt en timme. Det här frigör gelatinet i bindväven och du får nötkött som är oförglömligt mört och smakrikt. 

Fläskkött

Blodig

Medium

Välstekt

Bogbladskotletter

-

-

75° C

Fläskfilé

-

-

70° C

Karré

-

-

75° C

Kotletter

-

-

75° C

Revbensspjäll 

-

-

75° C*

Sida

-

-

75° C

Grisens hemlighet

-

-

75° C

 

*=Tillaga revbenspjällen till den hänvisade temperaturen och låt den tillagas i den temperaturen en längre stund.

Kyckling

Blodig

Medium

Välstekt

Bröstfilé

-

-

75° C

Kycklingklubbor

-

-

80° C

Kycklinglår

-

-

72° C

Kycklingvingar

-

-

80° C

Lamm

Blodig

Medium

Välstekt

Kotlettrad

55°C

65° C

70° C

Lammbog

55°C

65° C

70° C

Lammentrecote

55°C

65 °C

70° C

Lammracks

55°C

65° C

70° C

Lammstek

55°C

65° C

70° C

Lägg

-

-

70° C*

Skivat lamm på skärbrädaSkivat lamm på skärbräda

Innertemperaturer för lamm

Temperaturen på ditt lamm förtsätter öka när du tar köttet från värmen, så sätt måltemperaturen ett par grader under det du önskar. Låt köttet vila en stund innan servering, så saften får sprida sig. 

Skivad fläskkött på bakplåtspapperSkivad fläskkött på bakplåtspapper

Innertemperaturer för fläsk

Vi rekommenderar alltid att du serverar fläskkött genomstekt. Då smälter dessutom fettet ut och du får smakrikare kött.

Tillagad kyckling i ungsformTillagad kyckling i ungsform

Innertemperaturer för kyckling

Kyckling ska serveras välstekt och när du skär i köttet ska saften vara klar. Själva benet har ofta lätt rosa ton även när kycklingen är tillagad. Mät innertemperaturen närmast benet, om det finns. 

Skivat rött kött på skärbrädaSkivat rött kött på skärbräda

Innertemperaturer för nötkött

Innan tillagning ska köttet ha samma temperatur rakt igenom, så ställ fram det i rumstemperatur en stund. Låt köttet vila innan servering, så saften får sprida sig. 

Tillagningsguiden

I tillagningsguiden samlar vi allt du behöver för att lyckas med ditt kött från förberedelse till kryddning och tillagning. 

Kött på tallrik med hand ovan som lägger på örterKött på tallrik med hand ovan som lägger på örter

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!