Innertemperaturer
Saftigt, smakrikt kött får du när du kontrollerar innertemperaturen - även kallad kärntemperaturen. Det här är temperaturerna vi rekommenderar för vårt kött.
Innertemperaturer
|
Nötkött |
Blodig |
Medium |
Välstekt |
|---|---|---|---|
|
Entrecote |
55° C |
60° C |
65° C |
|
Flankstek |
55° C |
60° C |
65° C |
|
Flapsteak |
56° C |
60° C |
65° C |
|
Flatiron |
56° C |
60° C |
65°C |
|
Högrev |
56° C |
60° C |
65° C |
|
Njurtapp |
55° C |
60° C |
65°C |
|
Oxbringa |
- |
- |
70°C* |
|
Oxfilé |
50° C |
60° C |
65° C |
|
Picanha/Rostlock |
55° C |
60° C |
65° C |
|
Rostas |
55° C |
60° C |
65° C |
|
Rostbiff |
55° C |
60° C |
65° C |
|
Ryggbiff |
55° C |
60° C |
65° C |
|
Tomahawk |
55° C |
60° C |
65° C |
*=För nötkött med mycket bindväv behöver du först nå önskad innertemperatur och sedan hålla köttet där i drygt en timme. Det här frigör gelatinet i bindväven och du får nötkött som är oförglömligt mört och smakrikt.
|
Fläskkött |
Blodig |
Medium |
Välstekt |
|---|---|---|---|
|
Bogbladskotletter |
- |
- |
75° C |
|
Fläskfilé |
- |
- |
70° C |
|
Karré |
- |
- |
75° C |
|
Kotletter |
- |
- |
75° C |
|
Revbensspjäll |
- |
- |
75° C* |
|
Sida |
- |
- |
75° C |
|
Grisens hemlighet |
- |
- |
75° C |
*=Tillaga revbenspjällen till den hänvisade temperaturen och låt den tillagas i den temperaturen en längre stund.
|
Kyckling |
Blodig |
Medium |
Välstekt |
|---|---|---|---|
|
Bröstfilé |
- |
- |
75° C |
|
Kycklingklubbor |
- |
- |
80° C |
|
Kycklinglår |
- |
- |
72° C |
|
Kycklingvingar |
- |
- |
80° C |
|
Lamm |
Blodig |
Medium |
Välstekt |
|---|---|---|---|
|
Kotlettrad |
55°C |
65° C |
70° C |
|
Lammbog |
55°C |
65° C |
70° C |
|
Lammentrecote |
55°C |
65 °C |
70° C |
|
Lammracks |
55°C |
65° C |
70° C |
|
Lammstek |
55°C |
65° C |
70° C |
|
Lägg |
- |
- |
70° C* |


Innertemperaturer för lamm
Temperaturen på ditt lamm förtsätter öka när du tar köttet från värmen, så sätt måltemperaturen ett par grader under det du önskar. Låt köttet vila en stund innan servering, så saften får sprida sig.


Innertemperaturer för fläsk
Vi rekommenderar alltid att du serverar fläskkött genomstekt. Då smälter dessutom fettet ut och du får smakrikare kött.


Innertemperaturer för kyckling
Kyckling ska serveras välstekt och när du skär i köttet ska saften vara klar. Själva benet har ofta lätt rosa ton även när kycklingen är tillagad. Mät innertemperaturen närmast benet, om det finns.


Innertemperaturer för nötkött
Innan tillagning ska köttet ha samma temperatur rakt igenom, så ställ fram det i rumstemperatur en stund. Låt köttet vila innan servering, så saften får sprida sig.
Tillagningsguiden
I tillagningsguiden samlar vi allt du behöver för att lyckas med ditt kött från förberedelse till kryddning och tillagning.




