Välkommen, grillälskare!

När sommaren lockar med ljusa kvällar är det dags för grilloset att sprida sig över trädgården! Kött med insprängt fett såsom entrecote och ryggbiff är enklast, men allt kött går egentligen bra att grilla. Att grilla är en ädel konst där du med rätt tillvägagångssätt får ett riktigt proffsigt resultat. Vi har samlat alla våra bästa tips för en lyckad grillkväll. Är du redo för ett nytt äventyr?

Hur lyckas du vid grillen? 

Att grilla är alltid ett äventyr i sig men vi ger dig fem tips som hjälper dig ha äventyret under kontroll! Först gäller det att ha koll på vilken köttbit man ska tillaga och vad man vill ha för resultat, vad gillar du? Sen vilket sätt man vill tillaga köttbiten på. 

  1. Se till att köttet inte är kylskåpskallt, då får du en jämnare tillagning. Lägger du på mycket kallt kött kyler du ner gallret och får inte samma fina yta. 
  2. Planera grillningen, vad ska du grilla och hur lång tid tror du dom olika sakerna tar? Ha en indirekt avdelning på grillen så kan du lätt låta t.ex. grönsaker ligga där och hålla värmen. 
  3. Använd termometer och ha koll på vilken stekgrad du vill ha. Låt sedan köttet vila på skärbrädan innan servering och tänk på att de kan gå upp ett par grader ytterligare vid vila. 

Ha koll på grillen - bränn inte köttet!

“Lite bränt är gott” hör man ofta vid grillmiddagarna från åtminstonde någon! Det är givetvis inte sant. Bränt skapar en frän smak som inte alls är trevlig. Däremot är grillyta och en karamelliserad marinad jättegott. Nu ska vi försöka bena ut hur man lyckas med det och slipper den fräna brända smaken.

  1. Torka alltid bort det mesta av marinaden innan du börjar grilla. Marinaden har då fått göra sitt jobb och smaksätta köttbiten. Överbliven marinad droppar ner i glöden och lågor slår upp.
  2. Ha tålamod, lägg inte på köttet innan grillen nått en bra glödbädd. Du vill ha en silvergrå yta när du lägger på ditt kött.
  3. Grilla klart större detaljer på indirekt värme. Detta gör att den inte får direkt värme på sig under grillningen och därför minskar risken att bränna köttet. Avsluta därefter med att ge den ordentlig yta. 

Marinader eller salt och peppar?

Ja här är det givetvis en smaksak. Men någon marinad för att göra vår karré saftig behövs inte. Allt är beroende på tillbehör och vad du är sugen på. Ett tips är en härlig marinad med ingefära och chili. Detta passar utmärkt till sommarens grillsallad eller bara lite färskpotatis.
Har du inte tillgång till marinader eller tid att fixa det? Inga problem alls, rikligt med salt och peppar räcker jättelångt. Avsluta sedan med att smält lite smör och ett par vitlöksklyftor som du kan pensla ditt kött med när det ligger och vilar!