Bibimbap med entrecote och sesamdipp
ca 1h
ca 4 port
Bibimbap
- 400 g entrecôte
- 1/2 dl ljus soja
- 1 msk socker
- 1 msk sesamolja
- 3 vitlöksklyftor
- 1 1/2 msk riven ingefära
- 4 dl rundkornigt ris
- 15 rädisor
- 4 ägg
Chilipicklad gurka
- 1 gurka
- 2 salladslökar
- 1 tsk ättika
- 2 tsk socker
- 1 tsk salt
- 1 tsk cayennepeppar
Marinerad spenat
- 200 g färsk spenat
- 1 1/2 msk ljus soja
- 1 msk sesamolja
- 1 msk sesamfrön
Sesamdipp
- 1 dl tomatpuré
- 3 msk vatten
- 4 msk japansk soja
- 1-1 1/2 msk sambal oelek
- 2 tsk sesamolja
- 1 1/2 tsk honung
Gör så här
- Skär köttet i lövtunna strimlor.
- Blanda ihop soja, socker, sesamolja, pressad vitlök och riven ingefära. Blanda köttet med marinaden och låt stå medan du förbereder de andra tillbehören.
- Koka riset enligt anvisning.
- Skär gurkan i tärningar. Strimla salladslöken. Blanda ihop ättika med socker, salt och cayennepeppar. Blanda gurkan och salladslöken med såsen och låt stå tills det andra är klart.
- Koka upp ca 1,5 liter vatten. Lägg spenaten i ett durkslag och häll det varma vattnet över bladen. Skölj sedan med kallt vatten och krama ur spenaten och lägg i en bunke. Blanda med soja, sesamolja och sesamfrön och krydda med salt och svartpeppar.
- Blanda ihop tomatpuré, vatten, soja, sambal oelek, sesamolja och honung. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Hetta upp en stekpanna med olja och stek äggen på ena sidan så gulan är krämig/rinnig. Lägg äggen åt sidan och stek köttet i samma stekpanna så det får fin färg. Krydda med salt och svartpeppar.
- Skär rädisorna i kvartar.
- Servera allt i skålar med ris i botten och lägg sedan på kött, picklad gurka, spenat, rädisor och ett ägg. Toppa med dippen.


