Entrecôte med potatisterrin och rödvinssås
1,5 h
4 port
Entrecôte
- 4 skivor entrecôte
- Olja att steka i
- Smör att steka i
- 2 krossade vitlöksklyftor
- Rosmarin eller timjan
Potatisterrin
- 800 g mandelpotatis
- 100 g parmesanost
- 50g kallt smör
- 2 tsk torkad timjan
- Salt och Peppar
Rödvinssås
- 6 dl rött vin
- 1-2 lagerblad
- 2 kvistar timjan
- 3 schalottenlökar
- 6 dl kalvfond (2 msk koncentrat + dl vatten)
- 2 msk smör
- Flytande honung
- Ev, 1 tsk majsmjöl
Chimichurrismör
- 200 g smör
- Zest från 1 citron
- 2 st vitlöksklyftor, rivna
- 100 g persilja, finhackad
- 1 chili, finhackad (utan kärnor)
- Salt & peppar
Gör så här
Förbered potatisterrinen dagen innan
- Sätt ugnen på 150°.
- Skiva potatisen tunt, gärna med mandolin. Riv osten. Klä en form med bakplåtspapper, gärna en smal hög variant av limpform. Varva potatis med ost, timjan, salt och peppar tills potatisen är slut. Avsluta på toppen med ost, salt, peppar och timjan. Hyvla smöret med en osthyvel över formen.
- Baka terrinen i ugnen i 50 minuter. Låt den svalna innan du plastar in den och förvarar den i kylen över natten. Lägg gärna en tyngd över terrinen över natten.
Vid servering
- Skär upp terrinen i bitar och stek i mycket med olja tills gyllenbrun. Toppa med timjan.
Chimichurrismör
- Finhacka chili och persilja.
- Riv citron och vitlök.
- Blanda ingredienserna med rumstempererat smör.
- Smaka av med salt och peppar.
Rödvinssås
- Skär löken i bitar.
- Häll det röda vinet i en liten kastrull och tillsätt lagerblad, timjan och lök.
- Låt puttra tills såsen reducerat ner till hälften. Tillsätt kalvfond och låt reducera igen.
- Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt smöret och rör om. Smaka av med flytande honung.
- Om såsen upplevs för lös kan du reda av med majsmjöl.
Entrecôte
- Låt köttet bli rumstempererat. Torka av med papper och salta.
- Stek köttet på hög värme i olja tills den fått fin stekyta på alla sidor.
- Sänk värmen och tillsätt en stor klick smör, krossad vitlök och örter.
- Ös smöret över köttet.
- Låt vila från värmen ca 10-15 minuter innan servering


