Eggs Benedict
Toast
- 400 g Gårdssällskapets flatrökta skinka
- 4 skivor bröd
- 50 g smör
- 4 ägg
- 2 l vatten
- 2 msk ättika
- 2 tsk salt
Hollandaisesås
- 225 g smör
- 3 äggulor
- 1 schalottenlök
- 2 msk vatten
- 2 tsk sherryvinäger
- 1 krm cayenne
- 0.5 st citron
- Salt och peppar
- Gräslök
Gör så här
-
Börja med att knäcka ner äggen i en skål. Ha på ca 2 msk ättika. Låt stå ca 5-10 min
-
Förbered din hollandaisesås. Finhacka schalottenlök, lägg i en kastrull tillsammans med vatten och sherryvinäger. Låt reducera ner till hälften. Smält under tiden smör. Ställ dessa åt sidan
-
Koka upp en kastrull med vatten, ca 2 liter. Sänk värmen och ha ner äggen försiktigt i sjudande vatten. Låt äggen sjuda i 3-4 minuter. Ta upp äggen med en hålslev, lägg på lite papper och låt rinna av.
-
Dags att slå din hollandaise. Sila ner lök och vinäger reduktionen i en annan kastrull, knäck i äggulorna och ställ tillbaka på plattan på låg värme eller i vattenbad, vispa tills smeten bildar en vaniljsåsliknande konsistens, ställ då kastrullen på en kall trasa vid sidan av spisen. Häll smöret i en tunn stråle ner i kastrullen och vispa samtidigt. Undvik det vita i botten av smöret. Smaka upp såsen med salt, svartpeppar, cayennepeppar och citron.
-
Stek bröd i en stekpanna med smör tills gyllene.
-
Montera ihop din Eggs Benedict med bröd, varmrökta skinka och ägg. Toppa med hollandaisesås, ett drag med pepparkvarnen och lite gräslök.
Tips:- Det går bra att pochera äggen i plastfolie för att vara säker att dom håller ihop, lägg plastfolie i en liten skål, kläck i ägget och bind ihop. Tänk då på att det tar lite längre tid att pochera, kanske 5-6 minuter.
- Vill du så lägg på en blandsallad på tallriken så har du en trevlig middag.


