Gräddig falukorvsgratäng med ris

20 minuter + ca 20 min i ugnen
4 port

Ingredienser

  • 4 portioner ris 
  • 1 falukorv (går bra med kycklingmiddagskorv)
  • 1 gul lök
  • 100 g vitkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk kalvfond 
  • 1 tsk sambal oelek (2 tsk om den önskas lite starkare)
  • 1 dl riven ost
  • Rapsolja

Gör så här

  1. Koka riset enligt förpackningen. 
  2. Värm ugnen till 225 grader eller 200 grader vid varmluft. 
  3. Skiva falukorven i 0.5 cm tjocka skivor. Skala lök och vitlök. Strimla den gula löken och vitkålen samt finhacka vitlöken. 
  4. Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs lök, vitlök och vitkål mjukt. Tillsätt tomatpuré, mjölk, grädde och kalvfond. Låt koka upp och smaka av med 1–2 tsk sambal oelek. 
  5. Förflytta allt till en ugnsfast form om inte stekpannan går att använda i ugnen, då kan det gott ligga kvar. 
  6. Lägg korven omlott ovanpå och toppa med osten. 
  7. Placera formen mitt i ugnen och baka i 20 minuter eller tills osten fått fin färg. 
  8. Servera med riset och den sallad din familj tycker bäst om.

Fler recept med falukorv, kycklingmiddagskorv

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!