
Gräddig falukorvsgratäng med ris
20 minuter + ca 20 min i ugnen
4 port
Ingredienser
- 4 portioner ris
- 1 falukorv (går bra med kycklingmiddagskorv)
- 1 gul lök
- 100 g vitkål
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 2 tsk kalvfond
- 1 tsk sambal oelek (2 tsk om den önskas lite starkare)
- 1 dl riven ost
- Rapsolja
Gör så här
- Koka riset enligt förpackningen.
- Värm ugnen till 225 grader eller 200 grader vid varmluft.
- Skiva falukorven i 0.5 cm tjocka skivor. Skala lök och vitlök. Strimla den gula löken och vitkålen samt finhacka vitlöken.
- Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs lök, vitlök och vitkål mjukt. Tillsätt tomatpuré, mjölk, grädde och kalvfond. Låt koka upp och smaka av med 1–2 tsk sambal oelek.
- Förflytta allt till en ugnsfast form om inte stekpannan går att använda i ugnen, då kan det gott ligga kvar.
- Lägg korven omlott ovanpå och toppa med osten.
- Placera formen mitt i ugnen och baka i 20 minuter eller tills osten fått fin färg.
- Servera med riset och den sallad din familj tycker bäst om.