Festliga ägghalvor med tre fyllningar

ca 20 min per fyllning
8 port

Ingredienser

Salsicciafyllning

  • 4 ägg
  • 100 g salsicciafärs (eller tömda färska korvar)
  • 1 msk tomatpuré
  • 5-6 små körsbärstomater
  • 1 inlagd paprika


Varmrökt röding

  • 4 ägg
  • 100 g varmrökt röding
  • 0,5 dl créme frâiche
  • 1-2 msk majonnäs
  • 2-3 msk finhackat äpple
  • 1-2 msk finhackad rödlök
  • 2-3 msk finhackad dill

 

Devilled eggs

  • 4 ägg
  • 2 msk majonnäs
  • 1-2 msk grovkornig senap
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm paprikapulver + till dekorering
  • Tabasco
  • Salt

Gör så här

  • Koka äggen ca 9-10 minuter. Låt ligga i isbad minst 10 minuter efter att de kokat klart.
  • Salsicciafyllning

    1. Finhacka salsicciafärsen, eller innanmätet utan skinnet om du använder korv.
    2. På en annan skärbräda och med en annan kniv finhackar du tomaterna och den inlagda paprikan. Ca 2-3 mm stora bitar. Det är pilligt men värt det!
    3. Fräs färsen i en torr stekpanna på medelhög värme tills all färs är genomlagad men inte har fått för mycket färg. Tillsätt tomatpurén och rör om ordentligt så att den sprids på all färs. Ta av stekpannan från värmen och låt färsen svalna helt innan du fortsätter.
    4. Blanda färsen med paprikan ochtomaterna.
    5. Skala och halvera äggen på längden. Gröp ur gulan och fyll urgröpningen med färsblandningen och lägg upp på serveringsfat. Klart!

    Varmrökt röding

    1. För varmrökt röding- fyllningen: skala och finhacka rödlök och äpple. 2-3 mm stora bitar.
    2. Rensa skinn och ben från rödingen. Finfördela 100 g av rödingen i en skål. Blanda med äpple, rödlök, dill, majonnäs och créme frâiche.
    3. Skala och halvera äggen på längden.
    4. Gröp ur gulan, fyll urgröpningen med rödingen och lägg upp på serveringsfat. Klart!

    Devilled eggs

    1. Halvera äggen, ta ur gulan och lägg i en bunke.
    2. Tillsätt majonnäs, senap, salt, paprikapulver och ett par droppar tabasco. Här gäller det att vara försiktig om du inte vill ha dem för starka! Eller tvärtom; ta i lite extra om du tror det kommer gå hem.
    3. Blanda ordentligt med en visp innan du vispar ner olivoljan. Rör tills du har en slät smet. Smaka av smeten om du vill ha i mer senap eller tabasco.
    4. Koka upp 0,5-1 dl vatten. Tillsätt 1 msk kokhett vatten i taget i bunken under konstant omrörning, tills du fått en fluffig spritsbar konsistens.
    5. Fyll en spritspåse med tyll eller en kraftigare fryspåse (typ ziplock påse) med röran innan du spritsar ut den i äggen.
    6. Sprinkla lite extra paprikapulver över äggen som dekoration. Klart för servering!
    7. Överbliven, kokt äggula kan du till exempel tillsätta till nästa bechamelsås du kokar, eller helt enkelt mosa med lite salt på frukostmackan!

    Fler recept med salsiccia, salsicciafärs, varmrökt fjällröding

    Se alla recept

    En ekologisk köttprenumeration

    Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!