2 h
4–6 port

Ingredienser

  • 1 kg rostbiff
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk färsk rosmarin
  • 1 msk grovkornigt salt
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2,5 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl rödvin
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl vatten
  • 1 knippe sparris
  • Ca 500 g delikatesspotatis
  • En klick smör

Helstekt rostbiff med franska smaker

Det här receptet passar att laga med:
Rostbiff

Gör så här:

  1. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur 30 min innan du börjar.
  2. Sätt ugnen på 225°. Putsa köttet ifall det behövs.
  3. Mortla salt och svartpeppar tillsammans med vitlök och rosmarin. När du fått en ordentlig rub så tillsätter du olivolja och dijonsenap i morteln. Blanda allt tills du fått en fin marinad och massera sedan in den i köttet och placera det i en djup ugnsform. Låt köttet vila i 30 min.
  4. Efter 30 min häller du 2,5 dl vatten runt om din rostbiff i ugnsformen. Vätskan kommer att hjälpa köttet att hålla sig saftigt och blir även basen på din sås. Ställ köttet i mitten av ugnen och sätt timern på 15 min. Detta görs för att stänga porerna så köttet förblir saftigt och för att få en fin griljerad yta.
  5. Koka potatisen med skal tills den nästan är färdigkokt. Häll av och ställ åt sidan. Det gör ingenting att potatisen blir kall, den kommer att rostas i stekpannan innan servering.
  6. När köttet har gått de första 15 min så sänker du värmen till 160° och låter köttet gå ytterligare 35 min. Plocka ut köttet när det når en innertemperatur på 52° och låt det vila 15 min. Tranchera köttet vid servering.
  7. Häll saften från ugnsformen i en kastrull och låt koka upp med grädde och en skvätt rödvin. Ifall du behöver reda din sås, gör då det med hjälp av 1 msk vetemjöl och ½ dl vatten som du blandar ihop och tillsätter i såsen under omrörning tills du uppnått önskad konsistens på din sås.
  8. Skär bort den nedre delen av sparrisen och skär den sedan i bitar om 5 cm. Låt sparrisen koka i max två minuter. Börja med att koka stjälkarna och addera knopparna efter att halva tiden har gått.
  9. Lägg en klick smör i en stekpanna på hög värme och tillsätt den kokta potatisen som får rostas i någon minut. Potatisen är klar när den fått en gyllene yta, den smakar fantastiskt gott med den rostade nötiga smaken den får av det brynta smöret.
  10. Lägg såsen som en spegel och toppa med det trancherade köttet. Servera den gyllenerostade potatisen tillsammans med den nykokta sparrisen.

Fler recept med Rostbiff

  • Rostbiff på planka
    6 port
    Rostbiff
  • Gårdssällskapets biff tagliata
    6-8 bufféportioner
    Rostbiff
  • Grillad rostbiff med fransk potatissallad
    6 port
    Rostbiff
  • Örtkryddad rostbiff med sötpotatisgratäng
    4 port
    Rostbiff

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA