Het Jul-Reuben sandwich
En kryddig jul-Reuben där julskinka möter surkål, julsenap och smält julcheddar mellan frasigt stekt levain. @alltidhungrig's julvariant av klassikern Reuben sandwich med spicy dressing. Den perfekta mackan att göra med rester från julskinkan.
20 min
2 port
Ingredienser
Mackorna
- 4 skivor bröd (gärna levain, ca 50 g per skiva)
- 200 g julskinka (tunt skivad, 100 g per macka)
- 100 g julcheddar (riven eller hyvlad, 50 g per macka)
- 100 g surkål (väl avrunnen, 50 g per macka)
- Smör (till stekning)
Spicy dressing
-
1 msk majonnäs
-
1 msk crème fraîche
-
1 msk hot sauce (t.ex. "Everyday Burn" från Skånsk Chili eller Heinz chilisås. Du själv styr hettan efter egen preferens genom valet av sås.)
-
1 msk julsenap
-
2 msk saltgurka (finhackad)
Gör så här
- Blanda dressingen: Rör ihop majonnäs, crème fraîche, hot sauce, julsenap och den hackade saltgurkan i en liten skål. Kom ihåg att du själv styr hettan efter egen preferens – välj en mildare sås om du är känslig eller en starkare om du vill ha mer tryck.
- Förbered brödet: Bre smör på ena sidan av varje brödskiva (detta blir den frasiga stekytan).
Montering:
- Lägg brödskivorna med den smörade sidan nedåt.
- Bre dressingen på de osmörade sidorna (insidan).
- Fördela osten jämnt (50 g per macka), gärna hälften i botten och hälften i toppen.
- Lägg på 100 g julskinka per macka.
- Lägg på 50 g surkål per macka (krama ur vätskan ordentligt).
- Lägg ihop mackorna med den smörade sidan utåt.
Stek mackorna:
- Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Stek mackorna i 4 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och osten smält ordentligt.
Dryckesförslag:
- En klassisk brittisk bitter, ett glas rosé bubbel, eller en Beaujolais funkar bra till.


