Laggbrödssnittar med julskinka
1 h
8 port
Snittar
- 4 laggbröd (färdigt tunnbröd eller liknande fungerar minst lika bra )
- 7-8 skivor julskinka (kassler funkar fint om du ingen julskinka har)
- 1 dl créme fraiche
- 4 msk grovkorning senap eller äppelmos
- Grönkål
Laggbröd
4 st
- 0.5 tsk anis
- 0.5 tsk fänkål
- 0.5 tsk salt
- 3 dl rågsikt (vikt 170 g) + ca 1 dl till utbak
- 1 tsk bakpulver
- 0.5 msk ljus sirap
- 1.5 dl filmjölk
Gör så här
- För att baka laggbröd, mortla anis och fänkål till ett fint pulver.
- Mät upp rågsikt, kryddor, salt, och bakpulver i en skål. Blanda innan du tillsätter de resterande ingredienser. Rör ihop till en deg.
- Dela degen i 4 bitar och kavla med mönstrad kavel på mjölat bakbord till ca 0,5 cm tjocklek.
- Stek i torr stekpanna på medelhög värme i ett par minuter per sida, vi vill att bröden ska lagas helt igenom och få lite lätt gyllene färg. Förvara i en ren kökshandduk tills de ska ätas eller skäras upp för snittarna.
- För att göra snittarna, blanda créme fraiche med grovkorning senap.
- Skölj av och grovhacka grönkålen i mindre bitar.
- Dela laggbröden i mindre bitar, ca 6 bitar per bröd.
- Bre ca 1 msk senapscremé på varje bit och lägg på lite grönkål.
- Använder du istället äppelmos på snitten, skippa senapsblandningen!
- Toppa varje snitt med en bit julskinka.
- Servera snabbt så att du inte råkar äta upp dem under tiden du väntar på dina gäster!


