Potatis-i-skalet-paj med ost och bacon
1,5 h
6-8 port
Pajskal
- 600 g fast potatis (ca 5 medelstora)
- 40 g vetemjöl (0.5 rågat decilitermått)
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk salt
- 2 ägg
Fyllning
- 2-300 g bacon (tärnat eller skivat)
- 3 ägg
- 1,5 dl mjölk
- 150g smakrik ost ex prästost, västerbottenost eller cheddar
- Grönsaker efter smak och säsong (ex.zucchini och tomater)
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft om du har, annars 160 grader över- och undervärme.
- Riv potatisarna grovt. Lägg dem i en kökshandduk och vrid om ordentligt för att få ut så mycket vätska som möjligt.
- Lägg potatisen i en bunke, tillsätt mjöl och kryddorna. Rör runt ordentligt för att sprida kryddorna innan du tillsätter ett av äggen och blandar.
- Fördela degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och tryck sedan degen inifrån och ut så att den formar ett pajskal och täcker kanterna.
- Förbaka i mitten av ugnen i 25 minuter.
- Vispa upp ett ägg och och pensla pajskalet med ägget. Baka igen i 5 minuter. Det här tätar skalet så inte äggstanningen rinner igenom.
- Om du inte använder tärningar, skär upp baconskivorna i mindre bitar. Stek baconet under tiden pajen bakar i ugnen. Vispa ägg och mjölk till en äggstanning.
- Ta pajskalet ur ugnen och varva ost och bacon i det innan du häller på äggstanningen.
- Baka i ca 30 minuter till, tills pajen har fått fin färg. Den får gärna vara lite lös och dallrig i mitten när du tar ut den.
Låt pajen vila minst 30 minuter innan servering. Pajen går toppenbra att förbereda dagen innan.


