Potatis-i-skalet-paj med ost och bacon

1,5 h
6-8 port

Pajskal

  • 600 g fast potatis (ca 5 medelstora)
  • 40 g vetemjöl (0.5 rågat decilitermått)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg 

Fyllning

  • 2-300 g bacon (tärnat eller skivat) 
  • 3 ägg 
  • 1,5 dl mjölk
  • 150g smakrik ost ex prästost, västerbottenost eller cheddar
  • Grönsaker efter smak och säsong (ex.zucchini och tomater)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft om du har,  annars 160 grader över- och undervärme. 
  2. Riv potatisarna grovt. Lägg dem i en kökshandduk och vrid om ordentligt för att få ut så mycket vätska som möjligt. 
  3. Lägg potatisen i en bunke, tillsätt mjöl och kryddorna. Rör runt ordentligt för att sprida kryddorna innan du tillsätter ett av äggen och blandar. 
  4. Fördela degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och tryck sedan degen inifrån och ut så att den formar ett pajskal och täcker kanterna. 
  5. Förbaka i mitten av ugnen i 25 minuter. 
  6. Vispa upp ett ägg och och pensla pajskalet med ägget. Baka igen i 5 minuter. Det här tätar skalet så inte äggstanningen rinner igenom. 
  7. Om du inte använder tärningar, skär upp baconskivorna i mindre bitar. Stek baconet under tiden pajen bakar i ugnen. Vispa ägg och mjölk till en äggstanning. 
  8. Ta pajskalet ur ugnen och varva ost och bacon i det innan du häller på äggstanningen. 
  9. Baka i ca 30 minuter till, tills pajen har fått fin färg. Den får gärna vara lite lös och dallrig i mitten när du tar ut den.

Låt pajen vila minst 30 minuter innan servering. Pajen går toppenbra att förbereda dagen innan. 

Fler recept med bacon

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!