Fransyska

Fransyskan är en detalj som sitter på lårets framsida. Den består av fyra olika muskler men en utav dessa tas ofta bort redan vid styckningen. Tack vare detaljens höga koncentration av bindväv blir köttet så mört att det nästan faller sönder om du tillagar det på låg värme under lång tid. Långsam tillagning i ugn eller i gryta är alltså att föredra. Gör du en stek får du en stek med hög köttsmak men ett visst tuggmotstånd. Fransyskan används ofta till klassiska rätter såsom slottstek, porterstek, sjömansbiff, tjälaknöl eller till en boeuf bourguignon.

Vår rekommendation

Fransyskan är en rätt grov detalj som kan bli lite seg om den är alltför rå. 
Laga till medium eller välstekt och låt den tillagas vid önskad temperatur minst 4-5 timmar för att bli mör. 

- °C

Blodig

60 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Fransyska som stek i ugn

Snabba tips för fransyska i ugn

  • Se till att köttet har rumstemperatur innan tillagning.
  • Torka av köttet för en finare stekyta och bryn i en het stekpanna.
  • Tillaga i ugn på 125 grader eller lägre.
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i minst 10-15 minuter.
  • Skär upp steken i tunna skivor mot muskelfibrerna för att minimerar tuggmotståndet.

Gryta på fransyska

Fransyska blir otroligt smakrikt av ett långkok. Grytan bör puttra i minst en timme för att köttet ska hinna bli sådär härligt mört. Bjud vänner och familj på en rykande het gulasch, en mustig gryta uppskattas alltid!

Var sitter detaljen?

Fransyskan är en stor, rund detalj från lårets framsida på nötdjuret. Fransyskan består av fyra olika muskler och kan styckas ner anatomiskt, det vill säga varje muskel för sig. I butiken hittar man oftast fransyskan i mindre delar. 

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!