Fransyska

HUR SKA JAG TILLAGA FRANSYSKA?

Fransyskan är själva sinnesbilden av en saftig söndagsstek med låg fetthalt. Tack vare detaljens höga koncentration av bindväv blir köttet så mört att det nästan faller sönder om du tillagar det på låg värme under lång tid. Långsam tillagning i ugn eller i gryta är alltså att föredra. Fransyskan används ofta till klassiska rätter såsom slottstek, porterstek, sjömansbiff, tjälaknöl eller till en boeuf bourguignon.

ALLA RECEPT MED FRANSYSKA>

Tjälaknöl med potatisgratäng och svampsås

ca 6 port
Läs mer Fransyska

Fransyska som stek i ugn

Snabba tips för fransyska i ugn

  • Se till att köttet har rumstemperatur innan tillagning.
  • Torka av köttet för en finare stekyta och bryn i en het stekpanna.
  • Tillaga i ugn på 125 grader eller lägre. 
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i minst 10-15 minuter.
  • Skär upp steken mot muskelfibrerna för att minimerar tuggmotståndet.

ALLA RECEPT MED FRANSYSKA I UGN >

Gulasch med gremolata
ca 6-8 port
Läs mer Grytbitar

Gryta på fransyska

Fransyska blir otroligt smakrikt av ett långkok. Grytan bör puttra i minst en timme för att köttet ska hinna bli sådär härligt mört. Bjud vänner och familj på en rykande het gulasch, en mustig gryta uppskattas alltid!

ALLA RECEPT MED KOKT FRANSYSKA>

Grilla fransyska

Kan man grilla fransyska? Tja, det är inte det lättaste men allt kött går att grilla! Långkok på grillen är en het trend just nu, sk. slowcooking. Ett annat tips är att låta köttet stå i ugnen till en innertemperatur på ca 55 grader. Därefter kan fransyskan med fördel skivas och lägga på grillen eller i en riktigt het stekpanna.

LÄR DIG MER OM ATT GRILLA KÖTT >

INNERTEMPERATUR

- °C

Blodig

60 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Fransyskan är en rätt grov detalj som kan bli lite seg om den är alltför rå. 
Laga till medium eller välstekt, beroende på vilken rätt du vill göra.

VAR SITTER DETALJEN?

Bakdelskött med framdelskaraktär

Fransyskan är en stor, rund detalj från lårets framsida på nötdjuret. Fransyskan består av fyra olika muskler och kan styckas ner anatomiskt, det vill säga varje muskel för sig. I butiken hittar man oftast fransyskan i mindre delar. 

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA