Grytbitar

HUR SKA JAG TILLAGA GRYTBITAR?

Med färdigtärnade grytbitar går det snabbt och enkelt att tillaga en mustig gryta. Karaktären på en gryta skiljer sig om du väljer att använda stora eller små bitar. Större bitar gör att din gryta får ett mildare men fylligare spad, längre koktid och saftigare kött. Mindre bitar har en kortare koktid och får ett spad med en mer brynt smak. Generellt görs grytbitar på bakdelskött som är bindvävsrikt och behöver därför puttra i minst en och en halv timme. Det är en fördel att bitarna kommer från samma köttdetalj och är ungefär lika stora, det ger ett jämnare resultat.

ALLA RECEPT MED GRYTBITAR>

Emils Boeuf Bourguignon

ca 6-8 port
Läs mer Högrev| Grytbitar| Fransyska

Gryta på grytbitar

Snabba tips för ett lyckat långkok

  • Se till att köttet är rumstempererat innan tillagning.
  • Köttet ska ligga trångt i grytan så använd inte en för stor kastrull.
  • Lägg köttet i rikligt med kokande vatten för att temperaturen inte ska sjunka samt för att snabbt minska proteinsläppet.
  • Låt sjuda i minst en och en halvtimme.
  • Tillsätt kryddorna sent i tillagningen så att de aromatiska oljorna inte hinner dunsta bort.

RECEPT >

INNERTEMPERATUR

- °C

Blodig

- °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Tillagningstid och temperatur varierar något beroende på vilken styckdetalj som grytbitarna kommer ifrån. Gårdssällskapets grytbitar kommer från ytterlåret på nötdjuret. 

VAR SITTER DETALJEN?

Lång muskel på bakbenet

Grytbitar görs oftast på ytterlår eller annat bakdelskött för att få rätt karaktär på köttet.Ytterlåret är en lång muskel som sitter på utsidan av nötdjurets bakben från länd till knäben. Det är själva spetsen på ytterlåret som kallas för rumpstek. 

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA