Oxkind

Oxkind är en ovanlig detalj att köpa i butik, men har blivit trendig att servera på restauranger. Oxkinden har precis som oxsvansen en djup och fin nötsmak. Oxkinden är en hård muskel som arbetar intensivt under djurets livstid. Den kräver därför lång koktid för att bli mör och saftig. Leta fram din lergryta och tillaga klassikern bräserad oxkind och låt puttra långsamt och varsamt i rödvin. 

Vår rekommendation

Oxkind är en styckdetalj som inte är naturligt mört, men som utvecklar en fin konsistens om den tillagas sakta och får uppnå en hög innertemperatur. Oxkind bör nå en innertemperatur på 80 till 90 grader och därefter tillagas i ett par timmar.

- °C

Blodig

- °C

Medium

85 °C

Välstekt

Långkok på oxkind

Tack vare sin rika mängd med bindväv blir oxkinden fantastiskt mör i en gryta, om den får koka riktigt länge. Kinden tillagas vanligtvis i 4-6 timmar tills köttet blir mjukt. Tillagningstiden kan kännas lång, men tänk på att köttet i stort sett sköter sig själv. Bräsera långsamt med rödvin och smakrika råvaror som vitlök, bacon, fläsk och morötter. Den djupa umamismaken som finns i köttet gifter sig utmärkt med sötman och de beska smakerna som finns i exempelvis morötter. 

Oxkind i ugn

Snabba tips för oxkind i lergryta

  • Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten ca 30 minuter.
  • Bryn köttet hastigt i stekpanna och lägg därefter ner det i lergrytan.
  • Tillsätt exempelvis lagerblad, vin och lök samt fyll på med vatten så att det täcker köttet.
  • Ställ in grytan med köttet i kall ugn, värm till 100 grader och låt grytan stå i ugnen ca 8 timmar.
  • Ta upp köttet ur grytan och sila spadet ner i en kastrull. Koka upp spadet och krydda med salt och peppar.

Grilla oxkind

För en riktig grillmästare är oxkind en rolig utmaning att lägga på grillen. Det som krävs är lång tid i låg temperatur. Det går också att förkoka kinderna i buljong och sedan grilla snabbt, smaksätt med glaze.

Var sitter detaljen?

Precis som namnet avslöjar sitter detaljen på kinden. Namnet är dock lite vilseledande eftersom kinden inte behöver komma från en oxe, ett mer exakt namn hade varit nötkind. 

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!