Älgryggbiff

Älgryggbiff eller älgytterfilé är den detalj från älgens rygg. En mör, saftig detalj med djup nötsmak. Passar utmärkt att brynas och lagas färdigt i ugnen som en stek men även att skivas och stekas eller grillas precis som en vanlig skiva ryggbiff. Sätt fin yta och ös till perfektion. 

Vår rekommendation

Vi rekommenderar att älgryggbiffen serveras mellan 55-60 grader, eftersom den är mager kan den lätt uppfattas som torr om den blir överstekt. Ös gärna med smör för att behålla saftigheten och tillsätt mycket smak! 

Laga älgryggbiff  i ugn

Snabba tips för att lyckas med älgryggbiffen:

  • Se till att älgsteken har rumstemperatur och sätt ugnen på 125 grader.
  • Salta i god tid innan för en jämn och tydlig smak.
  • Stek runt om hela ordentligt så du får en fin färg på hela biten.
  • Lägg biffen i en ugnsform och stoppa i en termometer.
  • Stoppa in i ugnen och tillaga tills den når en innertemperatur på 57 grader. Ta ut och låt vila 10 minuter.  
  • Skiva upp tvärs över fibrerna. 

Laga älgryggbiff i stekpannan

Snabba tips för att lyckas med älgryggbiffen:

  • Se till att älgsteken har rumstemperatur.
  • Skiva upp i skivor tvärs över fibrerna som är ca 1.5 cm tjocka. Salta på bägge sidorna.
  • Torka av biffarna och stek sedan i en panna på hög värme ca 1 minut per sida.
  • Tillsätt smör och vitlök i pannan och ös biffarna med vätskan ca 30 sekunder.
  • Låt vila 5 minuter.
  • Servera som biffar eller skiva upp dem. 

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!