Entrecote

Mör och smakrik detalj med fin marmorering. Passar perfekt på grillen eller i pannan, gärna med smör, vitlök och färska örter.

Entrecote betyder “mellan revbenen” på franska.

Om vår entrecote

Vår entrecote kommer från svenska KRAV-märkta gårdar där djuren har fått röra sig fritt. Med stora gröna sommarbeten och foder odlat utan naturfrämmande bekämpningsmedel – ofta på den egna gården. 
Vi samarbetar med bönder som sätter djurens välmående först och låter dem leva nära sina naturliga beteenden, med mycket utevistelse och utan stress. Resultatet blir ett gräsbeteskött som smakar mer.

100% svenskt ekologiskt KRAV-märkt nötkött.

Entrecote styckas från ryggen, mellan högrev och biff – ovanför revbenen. Därav namnet!

Så tillagar du entrecote

Lyxig och mör findetalj med fyllig nötsmak tack vare sin rika marmorering. Stek i tjocka skivor på hög värme och ös med smör till perfektion. Eller varför inte överraska familjen med strimlad entrecote i asiatiska rätter som shabu shabu eller sukiyaki? Eftersom entrecote har rätt mycket (smakrikt!) fett i mitten passar den inte så bra att laga blodig eftersom fettet inte hinner mjukna. Kör på medium eller välstekt alltså!

Innertemperatur

55°C Blodig
60°C Medium
70°C Välstekt

Tillagningstips

Helstekt entrecote i ugn

Värm ugnen till 125 grader och salta köttbiten ordentligt, peppar kan du spara till efter tillagning. Bryn köttet runtom i en het stekpanna för en smarrig stekyta – då stannar vätskan kvar i köttet under tillagningen. Sätt in en stektermometer och laga köttet mitt i ugnen till några grader under önskad innertemperatur, cirka 60–75 minuter för 1 kg rumstempererat kött. Är köttet kylskåpskallt, lägg till minst 30 minuter. Vid 60 grader får du ett mediumstekt resultat. Ta ut köttet, linda in det i folie och låt vila i cirka 15 minuter så blir det saftigare när du skär upp det.


Vill du maxa förutsättningarna?
Ta ut köttet ur kylen någon timme innan så det är rumstempererat innan du börjar. Om du har tid, sänk ugnstemperaturen. Ju högre ugnstemperatur desto snabbare går det men köttet blir då mer ojämnt tillagat - mer stekt i kanterna. På 100 grader tar det kanske 1,5-2h, på 75 grader 3-4 h för en rumstempererad köttbit på 1 kg. Dutta av fukten på ytan med hushållspapper innan du börjar så blir stekytan bättre. Stek i smör istället för olja - smörsmaken gör en stekyta extra god!

Steka entrecote i skivor

Ta fram köttet en timme innan tillagning så att det blir rumstempererat. Torka av fukten från ytan med hushållspapper och salta och peppra rikligt på båda sidor. Stek skivorna i en het panna med en blandning av smör och olja i cirka 2-3 minuter per sida. Ta upp köttet, linda in det i folie och låt vila i ungefär 15 minuter innan servering.

Grilla entrecote

Se till att entrecoten är rumstempererad innan tillagning. Salta i god tid för en jämn och tydlig smak, och om du marinerar köttet bör det göras minst en timme innan - torka sedan av det före grillning. Vänd inte köttet för ofta, utan först när det börjar komma vätska på ovansidan. Låt entrecoten vila innan du skär upp den.

Recept med nötkött

Se alla recept

Läs mer om Gårdssällskapet

På Gårdssällskapet kan matälskare köpa kött direkt från bonden med gott samvete. Vi är länken mellan gård och hushåll, och levererar färskt svenskt, ekologiskt kött hem till dig.