Helstekt rostbiff med franska smaker
2 h
4–6 port
Ingredienser
- 1 kg rostbiff
- 2 msk olivolja
- 2 msk färsk rosmarin
- 1 msk grovkornigt salt
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk svartpepparkorn
- 2 vitlöksklyftor
- 2,5 dl vatten
- 2 dl grädde
- 0,5 dl rödvin
- 1 msk vetemjöl
- 0,5 dl vatten
- 1 knippe sparris
- Ca 500 g delikatesspotatis
- En klick smör
Gör så här
- Låt köttet ligga framme i rumstemperatur 30 min innan du börjar.
- Sätt ugnen på 225°. Putsa köttet ifall det behövs.
- Mortla salt och svartpeppar tillsammans med vitlök och rosmarin. När du fått en ordentlig rub så tillsätter du olivolja och dijonsenap i morteln. Blanda allt tills du fått en fin marinad och massera sedan in den i köttet och placera det i en djup ugnsform. Låt köttet vila i 30 min.
- Efter 30 min häller du 2,5 dl vatten runt om din rostbiff i ugnsformen. Vätskan kommer att hjälpa köttet att hålla sig saftigt och blir även basen på din sås. Ställ köttet i mitten av ugnen och sätt timern på 15 min. Detta görs för att stänga porerna så köttet förblir saftigt och för att få en fin griljerad yta.
- Koka potatisen med skal tills den nästan är färdigkokt. Häll av och ställ åt sidan. Det gör ingenting att potatisen blir kall, den kommer att rostas i stekpannan innan servering.
- När köttet har gått de första 15 min så sänker du värmen till 160° och låter köttet gå ytterligare 35 min. Plocka ut köttet när det når en innertemperatur på 52° och låt det vila 15 min. Tranchera köttet vid servering.
- Häll saften från ugnsformen i en kastrull och låt koka upp med grädde och en skvätt rödvin. Ifall du behöver reda din sås, gör då det med hjälp av 1 msk vetemjöl och ½ dl vatten som du blandar ihop och tillsätter i såsen under omrörning tills du uppnått önskad konsistens på din sås.
- Skär bort den nedre delen av sparrisen och skär den sedan i bitar om 5 cm. Låt sparrisen koka i max två minuter. Börja med att koka stjälkarna och addera knopparna efter att halva tiden har gått.
- Lägg en klick smör i en stekpanna på hög värme och tillsätt den kokta potatisen som får rostas i någon minut. Potatisen är klar när den fått en gyllene yta, den smakar fantastiskt gott med den rostade nötiga smaken den får av det brynta smöret.
- Lägg såsen som en spegel och toppa med det trancherade köttet. Servera den gyllenerostade potatisen tillsammans med den nykokta sparrisen.


