Rostbiff på planka
1,5 h
6 port
Ingredienser
- 1 kg rostbiff
- Salt och peppar
- Rosmarin
- Timjan
- 2 vitlöksklyftor
- Smör
Potatis
- 1 kg fast potatis
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- Några kvistar rosmarin och timjan
- Olivolja
- Salt och peppar
Haricots verts
- 150 g haricots verts
- 4 skivor bacon
- Salt
Gör så här
Rostbiff
Kan göras dagen innan om den ska ätas kall.
- Sätt ugnen på 130°. Låt köttet bli rumstempererat och torka av det med hushållspapper.
- Bind ihop köttet med steksnöre så att det får en fin form. Salta och peppra rejält runtomkring.
- Bryn köttet i en het gjutjärnspanna med lite olivolja, rosmarin, vitlöksklyftor och timjan.
- Klicka i några tärningar smör och ös köttet.
- Lägg köttet i en ugnsform när det fått en fin yta och sätt i en termometer i den tjockaste delen.
- Gör klart i ugnen till en innertemperatur på 58–60 grader.
- Ta bort steksnöret och låt vila minst i 15 minuter.
Potatis
- Sätt ugnen på 200° (för potatis). Om allt ska göra samtidigt går det att råsteka potatisen i en stekpanna.
- Hyvla eller skär potatisen tunt.
- Lägg på en plåt och pressa över vitlök, ringla över olivolja och lägg på rosmarin och timjan. Blanda om allting väl.
- Låt vara i ugnen cirka 30–40 minuter tills potatisen fått fin färg.
Haricots verts
- Skär av yttersta delarna på haricots vertsen. Koka därefter i saltat vatten cirka 3 minuter, skölj med kallt vatten.
- Dela upp dem i fyra lika stora högar och linda sedan in i en baconskiva per hög.
- Hetta upp en stekpanna och stek tills baconet blivit gyllenbrunt.
Servera allting tillsammans med en god rödvinssås, gräddsås eller sky.


