Rostbiff på planka

1,5 h
6 port

Ingredienser

  • 1 kg rostbiff
  • Salt och peppar
  • Rosmarin
  • Timjan
  • 2 vitlöksklyftor
  • Smör

Potatis

  • 1 kg fast potatis
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • Några kvistar rosmarin och timjan
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Haricots verts

  • 150 g haricots verts
  • 4 skivor bacon
  • Salt

Gör så här

Rostbiff

Kan göras dagen innan om den ska ätas kall. 

  1. Sätt ugnen på 130°. Låt köttet bli rumstempererat och torka av det med hushållspapper.
  2. Bind ihop köttet med steksnöre så att det får en fin form. Salta och peppra rejält runtomkring.
  3. Bryn köttet i en het gjutjärnspanna med lite olivolja, rosmarin, vitlöksklyftor och timjan.
  4. Klicka i några tärningar smör och ös köttet.
  5. Lägg köttet i en ugnsform när det fått en fin yta och sätt i en termometer i den tjockaste delen.
  6. Gör klart i ugnen till en innertemperatur på 58–60 grader.
  7. Ta bort steksnöret och låt vila minst i 15 minuter.

Potatis

  1. Sätt ugnen på 200° (för potatis). Om allt ska göra samtidigt går det att råsteka potatisen i en stekpanna.
  2. Hyvla eller skär potatisen tunt.
  3. Lägg på en plåt och pressa över vitlök, ringla över olivolja och lägg på rosmarin och timjan. Blanda om allting väl.
  4. Låt vara i ugnen cirka 30–40 minuter tills potatisen fått fin färg.

Haricots verts

  1. Skär av yttersta delarna på haricots vertsen. Koka därefter i saltat vatten cirka 3 minuter, skölj med kallt vatten.
  2. Dela upp dem i fyra lika stora högar och linda sedan in i en baconskiva per hög.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek tills baconet blivit gyllenbrunt. 

Servera allting tillsammans med en god rödvinssås, gräddsås eller sky.

Fler recept med rostbiff

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!