
Örtkryddad rostbiff med sötpotatisgratäng
Rostbiff
- 1 kg rostbiff
- 3 vitlöksklyftor
- 1 kruka timjan
- 50 g smör
- 1 tsk olja
Sötpotatisgratäng
- 2 sötpotatisar
- 3 dl grädde
- 1 vitlöksklyfta
- 1 purjolök
- 1 1/2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 50 g västerbottenost
Rödvinssås
- 6 dl rött vin
- 2 msk oxfond (koncentrerad)
- 1 schalottenlök
- 1 morot
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk vetemjöl
- 1 msk smör
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150§. Putsa rostbiffen från eventuella senor och hinnor. Salta och peppra rikligt.
-
Stek rostbiffen hel i en het panna. Bryn runt om hela biten. När du är klar lyfter du ut rostbiffen och sänker värmen. Ha i smör, vitlök och 3–4 kvistar timjan i pannan.
-
Lägg rostbiffen i en ugnsfast form och häll över smöret. Stoppa in i ugnen tills du når en innertemperatur på 58°. Tar ca 45 minuter.
-
Sötpotatisgratäng: Skala och skiva upp sötpotatisen i ca 0.5 cm tjocka skivor.
-
Skiva purjolök och vitlök. Koka upp grädde i en kastrull tillsammans med lök, purjolök, salt och peppar.
-
Sänk värmen och tillsätt sötpotatis. Låt sjuda ca 10 minuter. Häll sedan över allt i en ugnsfast form och toppa med västerbottenost och ströbröd.
-
Gratinera i ugnen tills osten får en gyllenbrun färg.
-
Rödvinsås: Skiva upp morot och schalottenlök. Stek i en kastrull tillsammans med vitlök och smör.
-
När grönsakerna fått lite färg, tillsätt rött vin och oxfond och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda tills ungefär hälften återstår.
-
Blanda vetemjöl med 1 tsk vatten och häll i såsen. Vispa ihop och smaka upp med salt och eventuellt lite socker.
-
Skiva upp köttet, servera tillsammans med gratäng och rödvinssås.