Älgstek med potatisgratäng och gräddsås

2 h
6 port

Ingredienser

  • 1 kg älgstek
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka timjan
  • 50 g smör
  • 150 g brysselkål
  • 100 g smör 

Potatisgratäng

  • 800 g potatis
  • 1 gullök 
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 dl grädde
  • 50 g smör
  • Timjan
  • 50 g västerbottenost

Gräddsås

  • 5 dl grädde
  • 1 msk koncentrerad oxfond
  • 1 msk soja
  • 1 msk svartvinbärsgele
  • Salt och peppar
  • Skyn från älgsteken

Gör så här

    1. Lägg fram älgsteken och salta ordentligt. Ställ ugnen på 125 grader. 

    2. Skala schalotten och vitlök, lägg åt sidan. 

    3. Stek sedan den i en torr panna med hög värme så du får fin färg runt om hela. Lägg steken i en ugnsfast form. Lägg i 50 g smör, schalottenlöken, vitlöken och en kvist timjan. Låt smöret smälta. Häll sedan smöret över steken. Stoppa in i ugnen och låt stå ca 45 minuter, du vill nå en innertemp på 57 grader. Tänk på att detta kan gå olika snabbt beroende på storlek på stek och ugn så håll koll med en termometer. 

    4. Skiva potatisen och hacka lök/vitlök varva i en form, i varje lager lägger du ett kvar kvistar timjan och lite västerbottenost. Häll på grädde och toppa med ost. Stoppa in i ugnen samtidigt som steken. 

    5. Dela brysselkål på mitten och stek på medelvärme ca 20 minuter. 

    6. Koka grädden i en kastrull till såsen. Låt reducera ner till 2/3 och tillsätt sedan soja, gele, salt/peppar och fond. Låt stå på låg värme. 

    7. När du tar ut steken, höj värmen till 225 grader i ugnen och låt gratängen få fin färg. 

    8. Häll all sky från älgsteken i såsen och smaka upp den med salt/peppar. 

    9. Skiva steken tunt tvärs över fibrerna och servera med gratäng, brysselkål, löken från stekningen och gräddsås. 

Fler goda recept

Se alla recept

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!