Baconlindad köttfärslimpa
1,5 h
4 port
Ingredienser
Köttfärslimpa
- 450 g nötfärs
- 2 paket bacon
- 3 st schalottenlökar
- 2 stora ägg
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 dl ströbröd
- Salt & vitpeppar
- 2 st stora rödlökar
- 5 st morötter
Sås
- 3 dl grädde
- Sky från köttfärslimpan
- Ca 1 msk maizenamjöl
- 1 msk japansk soja
- 1 msk kalvfond (flytande)
- 1/2 msk vinäger
- Salt & peppar
Tillbehör
- Potatis
- Kokta morötter
- Persilja
- Pressgurka
Gör så här
- Lägg ströbrödet i en skål med grädde, låt svälla ca 10 min.
- Riv eller hacka schalottenlöken fint och blanda med färsen.
- Tillsätt äggen och krydda rikligt med vitpeppar och salt.
- Blanda väl. Forma till en limpa, ca 30 cm lång.
- Lägg limpan på ett smörpapper i en ugnsform. Klä limpan med bacon, gärna i fint mönster. All köttfärs ska vara täckt, lyft limpan och fäst baconet under.
- Skala och dela rödlök och morötter, lägg dem runt limpan i ugnsformen.
- Ställ formen mitt i ugnen (200°C) och låt stå i ca 45 min (eller tills innertemperatur är 80°C). Får baconet för mycket färg, täck formen med folie.
- Det kommer att bildas sky i formen som du sedan ska använda till såsen.
- Skala och koka potatisen.
- Skala morötter och koka i saltat vatten.
- När limpan är klar, häll försiktigt av skyn i en kastrull för att göra såsen.
- Tillsätt grädde, soja, kalvfond, vinäger och koka upp. Red av såsen med maizena, lite i taget tills du får önskad tjocklek på såsen. Salta och peppra efter smak.
- Vid servering, ta bort morötterna som var med i ugnen (de är endast med för att ge smak). Lyft försiktigt upp limpan på ett serveringsfat tillsammans med lökarna och de kokta morötterna som du blandat med en klick smör. Strö över hackad färsk persilja.
- Servera med kokt potatis, sås och pressgurka. Smaklig måltid!


