
Broccoligratäng med bacon
30 min
4 port
Ingredienser
- 180 g bacon (1 förpackning)
- 500 g broccoli, fryst eller ca färska 2 buketter
- 30 g smör, ca 2 msk
- 0,5 dl vetemjöl
- 3,5 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 ägg
- 1 krm salt
- 2 dl smakrik ost
Gör så här
- Hetta upp ugnen till 250 grader.
- Klipp eller skär baconet i 1 cm bitar och fördela dem i en ca 20x30 cm ugnsform.
- Tillaga i ugnen ca 15 minuter eller tills de börjat få färg.
- Skär din färska broccoli i buketter. Skala det yttersta från stammen och skär även den i munsbitar. Koka upp saltat vatten och koka broccolin i 4-5 minuter. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten för att avstanna kokningsprocessen.
- Om du använder fryst broccoli räcker det med om du tinar den då den oftast är förvälld innan den fryses.
- Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken och rör konstant tills såsen tjocknat. Blanda ett ägg med vispgrädden i en separat skål.
- Ta ut baconet ur ugnen och rör om i formen. Lägg ca hälften åt sidan innan du tillsätter broccolin.
- Blanda äggblandningen i kastrullen med resterande sås innan du rör ner 1 dl av osten.
- Häll över såsen och toppa med baconet och det sista av osten.
- Baka av i ugnen i 15 minuter eller tills den fått fin färg.