
Grillad eller ugnsstekt picanha med smashed potatoes och andra tillbehör
ca 1,5 h
ca 4 port
Ingredienser
Kött
- 1 picanha, ca 1 kg
- 1 vitlöksklyfta
- Timjan
- Salt
Potatis
- 8 fasta potatisar
- 1 dl finriven parmesanost
- Smör att klicka på
- Flingsalt
- Svartpeppar
Sparris
- 1 knippe grön sparris
- 1 dl finriven parmesanost
- Flingsalt och peppar
- Smält smör
Tomater
- 250 g körsbärstomater, delade
- 2 vitlöksklyftor, skivade
- 1 msk balsamicovinäger
Gör så här
- Ta fram köttet i god tid så att det blir rumstempererat."Kryssa" fettkappan och salta.
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Torka av köttet och hetta upp en panna med olivolja.
- Stek köttet med fettkappan nedåt i några minuter, vänd och stek på andra sidan.
- Lägg i smör, vitlöksklyfta och timjan.
- Stek någon minut till.
- Lägg ner allting i en ugnsform och sätt en termometer i köttet.
- Låt köttet komma upp till 57 grader.
- Lägg i folie och vila.
- Höj ugnstemperaturen på ugnen till 250 grader.
- ”Smasha” den kokta potatisen med en slev eller potatisstöt.
- Häll över parmesan, klickar av smör, flingsalt och peppar.
- Lägg in potatisen och låt den tillagas cirka 20 minuter tills den fått fin färg.
- Skär av den nedersta delen på sparrisen.
- Stek mjuk i mycket smör, strö på parmesan innan servering - eller grilla den och pensla på smält smör.
- Dela tomaterna och skiva vitlöken, hetta upp en panna med olivolja och stek dem mjuka.
- Ringla över balsamicon.
- När köttet vilat klart är det dags att skära upp, skär mot muskelfibrerna för att få det bästa och mest möra resultatet.
- Servera köttet med potatis, tomater, sparris och bearnaisesås.