Kalops med kokt potatis och rödbetor
Kalops
- 1 kg grytbitar, högrev eller fransyska
- 300 g morötter
- 2 gula lökar
- 3 klyftor vitlök
- 3 msk oxfond
- 12 kryddpepparkorn
- 3 st lagerblad
- 1 kruka persilja
- 1 msk dijonsenap
- 50 g smör
- Salt och peppar
Tillbehör
- 800 g potatis
- Inlagda rödbetor
- Salt
Gör så här
-
Tärna köttet om du inte använder färdiga grytbitar. Skiva morötter, hacka lök och vitlök. Bryn allt i omgångar i en
stekpanna innan du lägger i en gryta. -
Tillsätt fond, lagerblad, kryddpeppar, dijonsenap och bryn
ytterligare 2-3 minuter. Häll sedan i vatten så det täcker och koka upp. -
När grytan kokat upp använder du en sked eller slev och
skummar bort skummet som lägger sig på ytan. Sätt därefter på locket och sänk värmen. Låt grytan sjuda 1.5-2 timmar. Lyft då och då och rör runt. -
Koka potatisen i saltat vatten ca 30 minuter. Hacka persiljan.
-
Blir grytan lite simmig? Då kan du reda den. Blanda 1 msk vetemjöl i lite vatten så det inte blir några klumpar, och vispa ner i grytan samtidigt som du låter den koka upp. Servera med potatis, rödbetor och hackad persilja.


