1 h
4 port

Risotto

  • 4 portioner risottoris
  • 3 kycklingbuljongtärningar
  • 1 schalottenlök
  • 1,5 liter vatten
  • 2 dl vitt vin alt matlagninsvin
  • 2 dl parmesanost
  • 20 g smör
  • Olivolja 

Lammbog

  • 1 kg lammbog med ben
  • Salt & peppar
  • Ett par kvistar färsk timjan 
  • 2 vitlöksklyftor
  • Rapsolja
  • Smör 

Gremolata

  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 1 citron 
  • 1 dl olivolja
  • Salt

Lammbog med risotto och gremolata

Det här receptet passar att laga med:
Lammbog

Gör så här:

  1. Ta fram lammbogen och lägg på ett fat för att bli rumstempererad. 
  2. Finhacka persilja och vitlök. Riv det yttersta skalet från en citron och blanda med persilja, vitlök och olivolja. Smaka av med lite salt. 
  3. Finhacka 1 schalottenlök och riv ca 2 dl parmesanost. 
  4. Koka upp vattnet och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka tills tärningarna har lösts upp och sänk sedan värmen så att buljongen fortsätter sjuda men inte stormkoka.
  5. Hetta upp olivolja i en stekpanna till medelhög värme. Tillsätt löken och låt den gå i stekpannan tills den är lite lätt genomskinlig och glansig. Tillsätt då riset och fräs ris och lök tillsammans ett par minuter. Tillsätt det vita vinet och rör om. Låt riset gå med vinet tills nästan allt gått in i riset. 
  6. Under konstant omrörning tillsätter du sedan ca 0,5 dl varm buljong till risotton och rör ner den. Låt buljongen koka in i riset innan du tillsätter lite till. Fortsätt så här tills riset har absorberat nästan all buljong. Vi vill att riset ska ha lite kärna kvar men inte vara helt färdigt. Tillsätt lite mer buljong så att risotton är relativt lös innan du rör ner smör och parmesan. Ta av stekpannan från plattan och låt risotton stå under tiden du gör lammbogen.
  7. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja. Skala 2 vitlöksklyftor och mosa dem lätt med bredsidan av en kniv. Tillsätt dessa samt ett par kvistar timjan till den varma stekpannan. Salta och peppra båda sidorna av lammbogen innan du tillsätter dessa till den varma stekpannan. Försök att inte röra så mycket på köttet under tiden det steker, stek det ca 3–4 minuter på varje sida så att det får en fin yta men inte blir överkört. Om du har en stektermometer kan du kolla att köttet är mellan 55–70 grader. 
  8. Låt köttet vila ett par minuter på en tallrik innan servering. Du kan med fördel hälla ner köttsaften från tallriken ner i risotton för en mustigare smak. 
  9. Servera lammbogen med risotton och toppad med gremolatan. 

Fler recept med Lammbog

  • Lammspett med chevrepotatis
    4 port
    Lammbog
  • Marockansk lammgryta med myntayoghurt
    ca 6-8 port
    Lammbog
  • Lammlägg med pressad potatis
    ca 2-3 port
    Lammlägg|Lammbog
  • Mustig lammgryta med rotfrukter
    ca 6 port
    Lammlägg|Lammbog

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA